КОМІСІЯ ТЕБ ТА НС ЗАТВЕРДИЛА ЗАХОДИ ЩОДО НЕДОПУЩЕННЯ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ ПІД ЧАС ПОВЕНІ І ПАВОДКІВ У 2022 РОЦІ ТА РОЗГЛЯНУЛА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ НАСЕЛЕННЯ ЯКІСНОЮ ПИТНОЮ ВОДОЮ

Відбулося засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яку провів Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов.

Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій затвердила План заходів центральних і місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування щодо підготовки та пропуску льодоходу, повені і паводків у 2022 році. Зазначений документ був розглянутий та схвалений на засіданні Комісії 13 грудня.

План розроблено для забезпечення готовності та оперативного реагування у разі загрози та виникнення надзвичайних ситуацій, пов’язаних із пропуском льодоходу, повені та паводків.

Документ, зокрема, передбачає:

  • привести в готовність гідрометричні споруди, спецавтотранспорт, плавзасоби, засоби вимірювальної техніки та обладнання для здійснення спостережень;
  • створення оперативних штабів та оперативних (мобільних) груп для керівництва роботами з пропуску льодоходу, повені та паводків;
  • проведення комплексної перевірки стану мостів та підмостових русел автомобільних і залізничних мостів щодо їх спроможності до пропуску паводкових вод;
  • проведення обстеження та забезпечення підготовки підприємств видобувної галузі (шахт, кар’єрів тощо);
  • забезпечення регулярної санітарної очистки прибережних смуг водних об’єктів;
  • забезпечення розчистки кюветів, придорожніх каналів, дренажних систем та малих потоків і річок з метою недопущення затримання талих вод у місцях розташування населених пунктів;
  • посилення контролю за санітарно-епідеміологічною ситуацією на територіях підтоплених населених пунктів та після спаду води в них тощо.

На засіданні також розглянули питання щодо стану забезпечення населення якісною та безпечною для здоров’я людини питною водою.

Як повідомив Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов, Мінрегіон розробив проект Закону України «Про Загальнодержавну цільову соціальну програму «Питна вода України» на 2022- 2026 роки», який наразі очікує на розгляд у Парламенті. Програмою передбачається можливість фінансування пріоритетних проектів для забезпечення людей питною водою, в тому числі у сільській місцевості, а також проектів будівництва та реконструкції мереж централізованого водопостачання та централізованого водовідведення.

Також Міністерством утворено робочу групу з опрацювання питань щодо наближення законодавства України у сфері питної води, питного водопостачання та водовідведення до стандартів Європейського Союзу.

Крім того, на засіданні схвалено План роботи Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій на 2022 рік.