Держекоінспекція: з початку повномасштабного вторгнення оперативни

Державна екологічна інспекція України 

Держекоінспекція: з початку повномасштабного вторгнення оперативним Штабом вже зафіксовано понад 200 екозлочинів рф

Держава-агресор завдає колосальних збитків довкіллю України. Щодня експерти Штабу до єдиного реєстру вносять події, що виникли у результаті воєнних дій та спричинили або можуть спричинити забруднення атмосферного повітря, водних та земельних ресурсів небезпечними речовинами. Серед найнебезпечніших фактів зафіксовані пожежі на нафтосховищах, підірвані резервуари з хімічними речовинами, такими як аміак та селітра, пошкоджені газопроводи та знищені водні судна в акваторії Чорного моря. По кожному з випадків збираються всі необхідні вихідні дані та будуть розраховані остаточні суми збитків. Зокрема вже відібрано понад 50 проб ґрунтів та проводяться інструментально-лабораторні дослідження.

Крім того, на базі оперативного Штабу створено Робочу групу, до якої увійшло понад 60 фахівців, науковців, експертів, що працюють за напрямками: атмосферне повітря; ґрунти; забруднення та засмічення земель, поводження з відходами; водні ресурси; надра; ліс та ПЗФ; біоресурси; радіація (ЧАЕС та зона відчуження). Наразі членами Робочої групи здійснюється дослідження міжнародного досвіду зі збору доказової бази та практики розгляду міжнародними інстанціями спорів із довкіллєвою складовою. Мета – створення якісної та обгрунтованої методики, що буде сприйнята як належна у міжнародних судах, та стане основою для подальшого стягнення репарацій.

Нагадаємо, що експертами Штабу вже розроблені та затверджені:

Методика визначення розмірів шкоди завданої землі, ґрунтам внаслідок надзвичайних ситуацій та/або збройної агресії та бойових дій під час дії воєнного стану;

Методика розрахунку неорганізованих викидів забруднюючих речовин або суміші таких речовин в атмосферне повітря внаслідок виникнення надзвичайних ситуацій та/або під час дії воєнного стану та визначення розмірів завданої шкоди.

Якщо Ви стали свідком екозлочину спричиненого війною просимо повідомляти до Штабу Держекоінспекції.

Телефон гарячої лінії +380 (96) 756-83-66 (Telegram, WhatsApp, Viber)

Чатбот у Telegram – @EcoShkodaBot

Email – eco@shtab.gov.ua

Сайт – https://shtab.gov.ua

#EcoShkoda

#ШтабДЕІ