Понад 60 провідних українських науковців та експертів у галузі природничих наук об’єднались заради створення методик фіксації та розрахунку збитків завданих довкіллю

Державна екологічна інспекція України 

Так, при оперативному Штабі Державної екологічної інспекції України створено Робочу групу з розроблення методичних документів та порядку визначення шкоди та нарахування збитків, завданих природним ресурсам та навколишньому природному середовищу внаслідок збройної агресії російської федерації. Головною задачею групи є створення якісної та обґрунтованої методики, що буде сприйнята як належна у міжнародних судах.

До складу Робочої групи увійшли представники територіальних та міжрегіональних органів Держекоінспекції, Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України, Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ), Чорнобильський Радіаційно-екологічний Біосферний Заповідник Institute of Marine Biology of the NAS of Ukraine, Інститут геологічних наук НАН України, Інституту зоології ім. І. І. Шмальгаузена НАН України, Інститут гідробіології НАН України, Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС України та НАН України, Інституту проблем математичних машин та систем НАНУ (ІПММС НАНУ), Інституту радіоекології Університету «Фукусіма» (Японія), Інституту ґрунтознавства та агрохімії імені О.Н.Соколовського, ННЦ “Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О. Н. Соколовського”, Інститут водних проблем і меліорації НААН, IMPACT Initiatives (Женева, Швейцарія), НУБІП, Одеський державний екологічний університет – ОДЕКУ, Національний університет “Києво-Могилянська академія”, Київський національний університет імені Тараса Шевченка, а також правники, міжнародні та українські громадські організації.

Водночас для ефективної роботи всі фахівці розподілені по напрямках: атмосферне повітря; ґрунти; забруднення та засмічення земель, поводження з відходами; водні ресурси; надра; ліс та природно-заповідний фонд; біоресурси; радіація (ЧАЕС та зона відчуження). Таким чином, ми зможемо досягнути максимального результату з урахуванням професійних навичок кожного з представників та досвіду роботи.

Наразі першочерговим завданням експертів є вивчення досвіду розгляду міжнародними інстанціями скарг в яких були питання шкоди довкіллю. Проаналізувавши досвід розгляду таких кейсів у міжнародних судах, експерти продовжать напрацьовувати методики для розрахунку як прямих, так і не прямих збитків завданих природним ресурсам. Такі методики стануть основою для розрахунку суми збитків та подальших репарацій з рф за знищене українське довкілля.

Дякуємо усім членам Робочої групи за активну участь у нашій спільній боротьбі, єдність з українським народом та бажання зберегти майбутнім поколінням неперевершені українські ліси, степи, поля та ріки!

Якщо Ви стали свідком екозлочину спричиненого військовою агресією російських військ просимо повідомляти до Штабу Держекоінспекції:

Телефон гарячої лінії: +380 (96) 756-83-66 (Telegram, WhatsApp, Viber)

Чатбот у Telegram: @EcoShkodaBot

Email: eco@shtab.gov.ua

Сайт: https://shtab.gov.ua.