Україна приєднується до Конвенції про транскордонний вплив промислових аварій

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України 

Україна приєднується до Конвенції про транскордонний вплив промислових аварій

Відповідний законопроєкт, ініційований Президентом Володимиром Зеленським, прийняла Верховна Рада України.

“Для України в сьогоднішніх умовах, коли окупант обстрілює промислові об’єкти та провокує масштабні аварії на нашій території, важливо використовувати всі доступні міжнародні правові інструменти, щоб убезпечити громадян і довкілля від наслідків “руського миру”. Це важливо і для інших країн, адже такі аварії несуть у собі ризики транскордонного впливу. Долучення до Конвенції – це об’єднання зусиль з європейськими країнами, США, Канадою, заручення міжнародною підтримкою та допомогою у вирішенні зазначених питань”, – прокоментував Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець.

Що дає нашій державі участь у Конвенції:

  • можливість повноцінної співпраці із іншими країнами-учасниками Конвенції з метою захисту людей і навколишнього середовища від промислових аварій, що можуть мати транскордонний вплив
  • створення сумісних систем оповіщення про аварії та обміну інформацією, необхідною для протидії транскордонному впливу
  • можливість отримати допомогу у рамках Конвенції для збільшення власного потенціалу та обміну досвідом у питаннях запобігання, готовності до аварій та ліквідації їх наслідків.
  • використання Конвенції як додаткового правового механізму у разі, коли аварія, що виникла на території іншої країни, спровокувала наслідки і на нашій території.

“Участь у Конвенції важлива для нас і у мирний час, адже це спільні зусилля по запобіганню промисловим аваріям, розробка відповідних методів та технологій, спільне проведення необхідних досліджень, обмін сучасними технологіями у відповідній сфері”, – відзначив Міністр.