17 червня – Всесвітній день боротьби з опустелюванням та засухами

Державна екологічна інспекція України 

Цього дня 28 років тому у м. Парижі було прийнято Конвенцію ООН про боротьбу з опустелюванням, що визначена проблемою глобального масштабу, оскільки посухи впливають на всі регіони світу без виключення. У результаті учасники, а це понад 190 країн світу, домовились про спільну боротьбу шляхом вжиття ефективних заходів на всіх рівнях у поєднанні з угодами про міжнародне співробітництво і партнерство.

Сьогодні в Україні питання опустелювання та посух стоїть надзвичайно гостро, адже понад 92% території вже залучено у господарській діяльності різних напрямків. Рівень розораності складає 54%, у той час, як у розвинутих країнах Європи – не перевищує 35%. Відбувається деградація українських грунтів. За оцінками експертів за останні 20 років у середньому вміст гумусу зменшився на 0,22%, що є значним відхиленням від норми, оскільки для його збільшення в ґрунті на 0,1% в природних умовах необхідно 25–30 років. Крім того, через глобальну зміну клімату з кожним роком зменшується кількість опадів, що призводить до критичної ситуації з посухою, особливо у південних та східних регіонах країни.

Від 24 лютого 2022 року, на жаль, через повномасштабне вторгнення російських військ, відбувається колосальне техногенне навантаження на землі нашої держави, а це: засмічення грунтів відходами зі знищених інфраструктурних об’єктів та частин снарядів/ракет, забруднення грунтів нафтопродуктами розбомблених нафтобаз та АЗС, пожежі в екосистемах, знищення посів військовими діями окупантів тощо.

Наголошуємо, що в Оперативному Штабі ДЕІ фахівці здійснюють постійну фіксацію та розрахунок збитків довкіллю, у тому числі й за забруднення земель. Зокрема розроблено спеціальну Методику визначення розміру шкоди, завданої землі, ґрунтам внаслідок надзвичайних ситуацій та/або збройної агресії та бойових дій під час дії воєнного стану, щоб держава-агресор понесла повну відповідальність за свої дії.

Працюємо на перемогу!