Самосійні ліси тепер захищені! Верховна Рада України схвалила у другому читанні законопроєкт про збереження лісів №5650.

Цей довгоочікуваний документ допоможе змінити невтішну статистику розораності земель України. Закинуті малопродуктивні поля, які перетворилися на самосійні ліси, луки та пасовища – будуть захищені. Тепер ми маємо для цього усі правові підґрунтя.

Узаконення самосійних лісів, що виросли на сільськогосподарських землях – збільшить лісистість України на 500 тис га. А близько 300 тис га деградованих земель будуть відновлені та перетворяться на ліси, луки та пасовища.

До того ж, ми зможемо заощадити сотні мільйонів гривень державних коштів, адже створення та догляд гектару лісу коштує декілька десятків тисяч гривень.

Важливо, що документ сприятиме втіленню амбітних планів із висадження 1 млрд дерев до 2025 року та виконання програми Президента України «Зелена країна».

Не можу не зачепити тему зміни клімату, адже ліс є менш затратним та найактивнішим поглиначем вуглекислого газу. Щороку один гектар лісу поглинає 6,5 тонн вуглекислого газу та виділяє 5 тонн кисню. Тож збереження самосійних лісів, це ще й внесок у подолання кліматичної кризи!

Тож дякую усім народним обранцям, що підтримали важливий для українського довкілля законопроєкт!