Спалений вщент ворогом острів Зміїний: екологи закликають посилити його природоохоронний статус

Українські природоохоронці занепокоєні долею острова Зміїний, що на Одещині, його рослинними та тваринними багатствами. Бо ж протягом останніх місяців ця невеличка скеля встигла стати символом незламності українського духу, перемоги та повернення тимчасово окупованих земель під контроль України. Мало де в нашій державі настільки невеличка ділянка зазнала таких потужних ракетних ударів, як це сталося на Зміїному. Хоча донедавна острів був, імовірно, найчистішим куточком України. Про це йдеться у зверненні експертів та науковців громадської організації «Українська природоохоронна група – UNCG», передає ІА «Юг. Today».

Як повідомляють природоохоронці, у 1998 році Указом президента тут створили загальнозоологічний заказник загальнодержавного значення «Острів Зміїний». До його складу увійшла частина острова з прилеглою 500-метровою акваторією Чорного моря загальною площею 232 га. Таке рішення на найвищому державному рівні ухвалили не випадково.

На території Зміїного вчені-біологи відмітили 197 видів квіткових рослин, 71 вид лишайників, 241 вид птахів, 2 види рептилій, 3 види амфібій та понад 300 видів безхребетних. Майже 70 видів занесені до Червоної книги України. В окремі роки на острові відпочиває до 45% видів перелітної орнітофауни України та сусідніх країн східної Європи. У морській акваторії поряд з островом зустрічається 58 видів риб (з яких 12 видів червонокнижні), 3 види дельфінів та 6 видів крабів, 4 з яких теж під охороною.

«Що з цього неймовірного різноманіття життя збереглося після боїв за острів? Відповідь на це питання можна буде отримати не скоро. Хоча очевидно, що природа острова постраждала. Чисельність популяцій багатьох видів на такій невеликій площі дуже мала, а отже видові списки для багатьох груп, що зустрічались на острові раніше, з 2022 року будуть значно меншими», – впевнені екологи.

Протягом багатьох років на території острова діяла науково-дослідна станція, де проходили практику студенти-біологи. Про Зміїний написана не одна сотня біологічних праць і навіть книг.

Зараз реалії на острові такі, що викликають занепокоєння у природоохоронців, бо ж він зазнав масштабних руйнувань. Уперше за багато років більшість його площі вигоріла, уперше в історії на Зміїному вибухали крилаті ракети та інші високотоксичні боєприпаси рашистів.

Науковці наполягають, щоб влада України надала охоронний статус всій прилеглій до острова акваторії та всій його території. Окрім того, на думку природоохоронців, в Одеській області важливо створити нові території природно-заповідного фонду, зокрема в тих небагатьох місцях, де збережені екосистеми, близькі до тих, що постраждали на Зміїному ( скелі та степи).

Тому громадська організація «Українська природоохоронна група – UNCG» звернулася до науковців та активістів долучитися до розробки пропозицій створення нових територій природно-заповідного фонду на Одещині.

Нагадаємо, що наразі Збройні Сили України проводять дослідження та розмінування острова Зміїний. В ході спецоперації розвідники провели роботи з дослідження та рекогностування території та підземних укріплень легендарного острова, виконали інженерні заходи з розмінування.