На фото – голубка Марта, останній мандрівний голуб на Землі

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України 

1 вересня – День пам’яті видів, винищених людиною. В цей день у 1914 році в зоологічному саду Цинцинаті помер останній представник виду мандрівний голуб – птах на ім’я Марта, названа на честь дружини першого президента США Марти Вашингтон. До XIX століття це був найбільш численний вид птахів у Північній Америці – близько 3-4 мільярдів особин. Причиною вимирання виду стала людська діяльність, а саме комерційний відлов заради м’яса, а також знищення екосистем, де гніздувалися колонії мандрівних голубів.

Останки мандрівної голубки Марти були заморожені і передані в Смітсонівський інститут, а потім виставлені у вітрину для огляду. Зникнення цього виду є еталонним прикладом повного винищення виду, який нараховував мільярди особин. Все через знищення екосистем, які є домівками цього птаха, а також бездумне й неконтрольоване полювання. Серед видів, які зникли через людську діяльність – європейський лев, тур, дронт (той самий птах Додо із казки “Аліса в Країні Чудес”), квагга, тарпан, тасманський вовк і т.д.

Не варто недооцінювати вплив російського вторгнення саме на біорізноманіття. В природі як ніде більше працює ефект доміно, коли одне порушення змінює все. Знищення екосистеми – це знищення домівки сотень і тисяч видів флори та фауни.