13 жовтня 2022 року проведено онлайн засідання Міжвідомчої комісії по узгодженню режимів роботи водосховищ комплексного призначення та водогосподарських систем у басейні річок Причорномор’я та суббасейні нижнього Дунаю на осінньо-зимовий період 2022-2023 рр.

Басейнове управління водних ресурсів річок Причорномор’я та нижнього Дунаю

Відкрив нараду голова комісії, в.о. начальника БУВР річок Причорномор’я та нижнього Дунаю Олег Чижик, який зазначив, що у зв’язку з тривалим меженним періодом, на засіданні Міжвідомчої комісії по узгодженню режимів роботи водосховищ комплексного призначення та водогосподарських систем у басейні річок Причорномор’я та суббасейні нижнього Дунаю на осінньо-зимовий період 2022-2023 рр. необхідно розглянути та встановити оптимальні режими роботи водосховищ та водогосподарських систем для забезпечення потреб населення та сільгосппідприємств водними ресурсами у 2023 році.

Провідний інженер-гідротехник служби водних об’єкта та ТЕБ Ізмаїльського управління водного господарства Тетяна Соколова доповіла про виконання рішень Міжвідомчої комісії від 23 березня 2022 року по здійсненню наповнення Придунайських водосховищ у весняно-літній період 2022 року, зокрема вона відзначила, що рівень води у водосховищі Китай нижче відмітки РМО на 44 см, рівень води у водосховищі Ялпуг-Кугурлуй нижче відмітки РМО на 22 см.

В.о. начальника Дунайської гідрометеорологічної обсерваторії Віктор Морозов надав прогноз рівнів води р. Дунай на жовтень 2022 року.

Про гідрологічну ситуацію в басейні річок Причорномор’я доповів провідний гідролог ГМЦ Чорного та Азовського морів Едуард Онищенко.

Інформацію про якість поверхневих вод в басейні річок Причорномор’я та суббасейні нижнього Дунаю надала начальник Відокремленого підрозділу «Причорноморський центр водних ресурсів та ґрунтів» Антонина Кугут.

З пропозицією щодо режиму роботи водосховищ комплексного призначення та водогосподарських систем у суббасейні нижнього Дунаю та басейні річок Причорномор’я по Одеській області у осінньо-зимовий період 2022-2023 рр. виступив провідний інженер відділу басейнової взаємодії та міжнародних відносин Олег Романчук.

Представник Регіонального офісу водних ресурсів в Миколаївській області Руслан Туз запропонував режими водосховищ комплексного призначення по Миколаївський області.

В обговоренні проєкту рішення прийняв участь представник Державного агентства меліорації та рибного господарства , який погодився прийняти участь у вирішенні питання співфінансування заходів по відновленню каналів та примусового наповнення Придунайських водосховищ.

Враховуючи пропозиції членів Міжвідомчої комісії прийняте відповідне протокольне рішення, а режими роботи водосховищ комплексного призначення та водогосподарських систем у басейні річок Причорномор’я та суббасейні нижнього Дунаю на осінньо-зимовий період 2022 – 2023 рр. відправлено Держводагентству на затвердження.