Другий день міжнародної конференції ООН “Довкілля для Європи” розпочали з обговорення питань зеленої економіки та руху Європейського регіону до сталої інфраструктури

До того, як почалася війна, Україна впевнено крокувала в Євросоюз. Зокрема, у довкіллєвій сфері ми виконали вимоги для вступу в ЄС на 61%; створили мережу природоохоронних територій європейського значення площею 8 млн гектарів; розпочали програму «Зелена країна»; запровадили нову кліматичну політику тощо.

Що змінилося з часу, як на територію України впала перша ракета?

· Ми не припинили працювати та вже виконали Пульс Угоди на 66 %.

· Ми розробляємо національний План відновлення країни. Маємо проєкти 9-ти основних реформ довкіллєвої сфери. Це і реформа кліматичної політики, і управління відходами, і екологічного контролю. Це те, що дозволить нам виконати європейські директиви в рамках Green Deal.

· Ми підписали угоду про приєднання України до програми LIFE. Це допоможе нам реалізовувати проєкти для відновлення довкілля ще до того, як наша країна стане членом Євросоюзу.

· Ми почали робити те, про що ніхто і не міг подумати у світі. Ми розробляємо абсолютно нові методики для обрахунку збитків, нанесених довкіллю внаслідок війни. І готові ділитися ними. Хоча сподіваємося, що вони не знадобляться жодній країні.

Сьогодні збитки українському довкіллю сягають близько 36 млрд євро. Що означає війна в Україні для довкілля?

· Це близько 3 млн гектарів окопаних та спалених лісів.

· Це близько 16 млн гектарів, забруднених боєприпасами.

· Це близько півсотні розбомблених нафтобаз.

· Це більш ніж 3500 російських ракет, випущених на нашу землю.

· Загалом це понад 2000 зафіксованих фактів шкоди довкіллю.

Природа не має кордонів. Все, що відбувається в Україні – відбувається в самому центрі Європи. Тож, що більше країн долучається до нас у боротьбі, то менша ймовірність, що наші методики з обрахунку збитків для довкілля від російської агресії знадобляться комусь, крім нас.

Україна попри все продовжує рухатися курсом Green Deal та обов’язково відбудовуватиме країну та економіку за принципами сталого розвитку.