Молодь визначає майбутнє країни

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України 

Молодь визначає майбутнє країни. ЇЇ бачення, звички, очікування впливають на те, якою буде наша країна завтра. Молодь потребує змін у бік більш здорового і екологічного способу життя. Молодь готова докладати зусиль, щоб ці зміни відбулись. Це підтверджують результати опитування щодо поводження з відходами. Міндовкілля дякує партнерам Ureport, проєкту ЮНІСЕФ, та проєкту ЄС APENA 2 за допомогу в організації та проведенні дослідження.

Роль молоді велика. І тому саме вона має стати одним із наших головних партнерів у впровадженні реформи системи управління відходами.

За словами експерта з практики управління відходами проєкту APENA 3 Олександра Ігнатенка, молодь з 18 років має право долучатися до громадського контролю у сфері захисту довкілля та благоустрою населених пунктів. Крім того, правильне управління відходами може принести навіть монетизацію для навчальних закладів. Молодь може об’єднуватися в громадські організації для підготовки проєктів у цій сфері. Таким проєктам цілком реально отримати підтримку від донорів, місцевих бюджетів, кошти підприємств та мешканців.

Утім щоб молодь активно долучалась, важливо правильно побудувати комунікації з нею. На цьому наголошує експертка з комунікацій АРЕNA 2 Ivetta Delikatnaya.

Водночас реформа системи управління відходами стосується не лише молоді, а всіх громадян України, бізнесу, органів влади тощо. Вона комплексна і довготривала. Директор Департаменту з питань управління відходами та екологічної безпеки Міндовкілля Роман Філоненко зазначає, що першими кроками в межах реформи будуть розбудова інфраструктури для управління відходами, оновлення вимог до технічної експлуатації полігонів відповідно до європейських стандартів, заборона та обмеження пластикової продукції одноразового використання, перехід на більш екологічні і безпечні альтернативи тощо.

Більше інформації про результати опитування читайте у статті команди U-Report за посиланням: https://ukraine.ureport.in/story/1244/