Україна має стати невід’ємною частиною European Critical Raw Materials Act 2030.

Таке твердження лунає сьогодні на полях Raw Materials Week в Брюсселі. На цьому наголосив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, і це підтримують наші європейські партнери.

Критична сировина є важливою для реалізації Євросоюзом зеленого та цифрового переходу, а отже для досягнення кліматичної нейтральності. Україна сьогодні також на цьому шляху. Ми не відмовляємося від досягнення цілей Європейської зеленої угоди. Більше того, наголошуємо, що відбудова України буде “зеленою” та відбуватиметься відповідно до найкращих стандартів ЄС. Тож нас об’єднує спільне бачення розвитку та спільна мета.

Під час панельної дискусії «Сировинне партнерство з Україною» розповів європейським колегам про ті кроки, які робимо для реформування галузі надрокористування в Україні, про реалізацію Меморандуму про стратегічне партнерство між Україною та ЄС у сфері сировини, а також включення нашої країни в імплементацію Європейської стратегії про критичну сировину до 2030 року.

Вважаємо, що участь українських експертів у розробці проєкту Raw Materials Act відкриває нові можливості для національних гірничодобувних компаній. Це сприятиме збільшенню інвестицій, створенню нових робочих місць та економічному зростанню.

А щоб забезпечити зручні і рівні правила доступу інвесторів до інформації про сировинні ресурси, ми продовжуємо оцифровувати геологічні дані. І у цьому нам допомагають міжнародні партнери.

Сьогодні у Брюсселі Roman Opimakh та Юрген Рігтерінк підписали Меморандум, а отже дали старт співпраці між Державна служба геології та надр України та European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) щодо оцифрування обробленої геологічної інформації, розвитку ІТ-архітектури та функціоналу Державного геологічного порталу України. Згідно з проєктом, вже наступного року планується оцифруватм щонайменше 20 000 одиниць зберігання геологічної інформації. Загалом в цифровий формат переведуть 53% паперового фонду – це не менше 60 000 одиниць зберігання геологічних звітів.

Тож Україна продовжує розвиватися та рухатися разом з ЄС, бо нас об’єднують спільні цінності, принципи та цілі.