Усі види родіоли включені до другого додатка CITES

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України 

Відповідне рішення про включення всіх видів роду родіоли (Rhodiola spp.) до додатка II CITES схвалене на Конференції CITES СОР19 у Панамі. Його ініціювали представники США, ЄС, Китаю та Великобританії. Делегація України підтримала відповідне рішення Конференції.

Підставою для нього стало збільшення негативного впливу міжнародної торгівлі на стан популяцій цих рослин.

Родіола широко використовується у фітотерапії та вважається цілющим препаратом при втомі, гіпоксії, радіації тощо. В Україні зустрічається родіола рожева, яка занесена до Червоної книги України.

Нагадаємо, що Конвенція про міжнародну торгівлю видами дикої фауни та флори, що перебувають під загрозою зникнення (CITES), нараховує 184 сторони та залишається одним із найпотужніших інструментів у світі для збереження дикої природи шляхом регулювання торгівлі.

Тисячі видів є предметом міжнародної торгівлі та використовуються людьми у повсякденному житті для їжі, охорони здоров’я, житла, туристичних сувенірів, косметики чи моди.

CITES регулює міжнародну торгівлю понад 38 000 видів рослин і тварин, у тому числі продуктами з них і похідними, щоб забезпечити їхнє виживання в дикій природі з перевагами для засобів до існування місцевого населення та глобального навколишнього середовища.