Важлива перемога України на #COP14!

Вперше (!) за 50 років існування Рамсарської Конвенції учасники проголосували за обмеження прав росії як Договірної сторони. Це унікальний випадок на міжнародній арені у сфері захисту довкілля. Серед наших союзників, які виступили співавторами Резолюції – США, Чехія від імені ЄС, а також Грузія, Канада, Норвегія, Великобританія, Франція, Албанія, Нова Зеландія, Японія та Гватемала.

У Резолюції йдеться про те, що 16 Рамсарських угідь в України перебувають під прямою загрозою, а 33% національних водно-болотних угідь зазнали згубного впливу від російської агресії. А отже, дії росії сьогодні перекреслюють місію Рамсарської Конвенції. Резолюція має на меті допомогти Україні подолати наслідки військового вторгнення, які торкнулися наших водно-болотних угідь. Зокрема, знайти дієві шляхи їх подолання саме в межах Конвенції, щоб оцінити збитки, пом’якшити вплив, знайти фінансову допомогу для відновлення.

Сторони, які допомагають ізолювати державу-терориста, наближають перемогу України над рф, а отже – добра над злом. Тож дякую всім країнам, які підтримали цю Резолюцію і зробили свій внесок у подолання агресора.

Дякую командам Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України та Постійного Представництва України при відділенні ООН та інших міжнародних організаціях в Женеві, які працювали над підготовкою та схваленням Резолюції. Українській делегації – за її безкомпромісність. Україна в ході переговорів гідно відстоювала та захищала свої інтереси, наголошуючи, що росія порушує принципи міжнародного права і не має бути в рівних умовах з іншими цивілізованими країнами.

Вірю, що це рішення матиме достойне втілення. Водно-болотні угіддя – це те, що наганяє страх на нашого ворога і не дає йому просунутися в глибину країни. Вони не раз рятували нас із вами від ворожого вторгнення – тож ми зобов’язані захищати їх.

Текст резолюції: https://bit.ly/3E5i8le