22 грудня поточного року відбулось засідання Басейнової ради річок Причорномор’я.

Басейнове управління водних ресурсів річок Причорномор’я та нижнього Дунаю

Під час засідання було розглянуто питання про стан підготовки Плану управління басейном річок Причорномор’я. А саме – першу частину проєкту Плану управління басейном річок Причорномор‘я.

Також, членів Басейнової ради річок Причорномор’я було проінформовано про роботу по підготовці розділу 8 «Повний перелік програм заходів». Згідно з Водною Рамковою Директивою Європейського Союзу, цей розділ має містити заходи спрямовані на покращення екологічного стану водних об’єктів басейну річок Причорномор’я, досягнення «доброго» екологічного та хімічного стану вод. Програма заходів має бути зосереджена на вирішенні головних водно-екологічних проблем річкового басейну.

Експерт Екологічного консалтингу Blue Rivers, поінформував присутніх про агрегацію масивів поверхневих вод (МПВ), яка проводиться з метою використання результатів агрегації при складанні програм моніторингу на наступні роки з метою максимальної інтерполяції результатів оцінки хімічного стану МПВ на інші МПВ, що об’єднані з ними в одні групи. Присутнім було представлено результати агрегації МПВ басейну річок Причорномор’я.

Про ідентифікацію та розмежування масивів підземних вод у басейні річок Причорномор’я доповів представник Причорноморського Державного регіонального геологічного підприємства. Водоносні горизонти були проаналізовані відповідно до «Методики визначення масивів поверхневих та підземних вод». Масиви підземних вод виділені з урахуванням їх кількісного та якісного стану, а також використання підземних вод для питного водопостачання.

Під час обговорення розглянутих питань члени басейнової ради наголосили на необхідності та важливості забезпечення комунікації з науковцями, територіальними громадами у частині надання пропозицій до Програми заходів для досягнення встановлених екологічних цілей.

По вищезазначеним питанням було прийнято відповідні Протокольні рішення.

Члени басейнової ради розглянули План роботи басейнової ради на 2023 рік.

Також було зазначено, що повномасштабна війна російської федерації проти України спричиняє загрозу в частині забруднення водних ресурсів, руйнування водогосподарської інфраструктури. Ці ризики та загрози необхідно буде врахувати у післявоєнному періоді та включити до Програми заходів ПУРБ.