Під головуванням заступника Голови Держводагентства, доктора технічних наук Ігоря Гопчака відбулося засідання секції з питань водних ресурсів науково-технічної ради.

Державне агентство водних ресурсів України 

На засіданні розглянуто питання агрегації масивів поверхневих вод у рамках впровадження державного моніторингу вод та представлено Методичні рекомендації з відновлення гідроморфологічних характеристик водотоків.

«Агрегація масивів поверхневих вод у рамках впровадження державного моніторингу вод» проводиться згідно з наказом від 06.05.2022 № 42 «Про затвердження плану наукових досліджень та науково-технічних розробок Держводагентства на 2022 рік».

Згідно з Методикою, визначення масивів поверхневих та підземних вод (Наказ Міністерства екології та природних ресурсів України 14 січня 2019 року №4) (далі Методика) під час визначення МПВ потрібно уникати зайвого поділу поверхневих водних об’єктів на менші масиви поверхневих вод та допускається об’єднання масивів поверхневих вод у групи за умов, що це не суперечить екологічним цілям.

Метою науково-дослідної роботи є агрегація (групування) масивів поверхневих вод для збільшення відсотку охоплення моніторингом масивів поверхневих вод та поширення результатів оцінки екологічного та хімічного стану масивів поверхневих вод у рамках впровадження Порядку здійснення державного моніторингу вод, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 19.09.2018 № 758, та передбачено вимогами Водної Рамкової директиви ЄС. Здійснена агрегація МПВ дозволить збільшити частку оцінених МПВ.

В рамках даної науково-дослідної роботи агрегація масивів поверхневих вод здійснена у річкових басейнах Дніпра, Дунаю, Вісли, Південного Бугу, річок Приазов’я, річок Причорномор’я та річок Криму.

Отримані результаті здійснення агрегації МПВ будуть використані при розробленні четвертого розділу планів управління річковими басейнами «Картування системи моніторингу, результатів програм моніторингу, що виконуються для поверхневих вод (екологічний та хімічний), підземних вод (хімічний та кількісний), зон (територій), що підлягають охороні»; та при підготовці програми заходів у рамках розроблення планів управління річковими басейнами.

Здійснення групування масивів з урахуванням сучасних вимог картування інформації полегшить ведення інформаційних реєстрів Держводагентства, зокрема геопорталу «Водні ресурси України», та сприятиме економії робочого часу фахівців при здійсненні державного моніторингу вод та розробленні планів управління річковими басейнами.

Методичні рекомендації розроблено за підтримки Програми EU4Environment – Water and Data із залученням експертки Катерини Мудрої.

Метою документу є запровадження європейських підходів відновлення гідроморфологічних характеристик водотоків у національному законодавстві та впровадження єдиних підходів при здійсненні таких заходів.

Вони містять практичні вказівки планування та здійснення заходів з відновлення водотоків, призначені для використання органами державної влади, суб’єктами господарювання, проєктними, науковими організаціями, експертами експертних комісій, представниками громадськості та розроблені на підставі існуючого досвіду та методів відновлення гідроморфологічних характеристик водотоків, та містять загальні принципи визначення пріоритетів таких заходів.

В дискусії з обговорення методичних рекомендацій участь взяли представники Вінницького Національного Технічного Університету, Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Національного університету водного господарства і природокористування, Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС України, Інституту водних проблем і меліорації НААН України.НИ