Початок зимівлі риб – у межах норми

Державне агентство меліорації та рибного господарства України 

З початку листопада на території України діє заборона на вилов водних біоресурсів на зимувальних ямах, які є природним затишком для наших водних мешканців у холодну пору року.

Температурний режим на водоймах України у листопаді 2022 року був у межах норми, недостатнім для утворення льодоставу та відповідав щорічним середнім показникам листопада. Зокрема, у західних областях зафіксовано коливання середніх температур у межах 2-5 С. Середня температура у водоймах східних областей була дещо вищою та становила 4-6 С, на півночі України зафіксовано зниження температур, діапазон коливань яких становив у середньому 2,6-2,8 С. Особливості формування погодних умов на півдні України обумовили найвищий показник середніх температур – 6,8-7,5 С. У центральних областях країни середня температура води становила 2-5 С.

Вміст розчиненого у воді кисню за середніми узагальненими показниками для заходу України становив 9,6 мгО2/дм3, на сході – 9 мгО2/дм3, на півночі – 8,2 мгО2/дм3, на півдні та у центральній частині – 8,7 мгО2/дм3.

У межах норми також знаходились й інші гідрологічні та гідрохімічні показники. Зафіксовано сезонну міграцію водних біоресурсів до зимувальних ям.

Явищ загибелі та задухи риби на водоймах України не виявлено.

Звертаємо увагу, що у зв’язку зі збройною агресією рф проти України інформація про рівневий режим, температуру води та вміст розчиненого у воді кисню на окупованих та деяких деокупованих територіях залишається невідомою.

Впевнені, що незабаром, як крига скує українські водойми, так і міць ЗСУ скує всі ворожі наміри і відправить на дно історії ганебних окупантів.