Сировинна, енергетична, економічна та хімічна безпека України й інтеграція до ЄС – саме на такий результат націлені сьогоднішні рішення, прийняті Верховною Радою України.

Парламентарі у другому читанні схвалили два важливі законопроєкти:

✔️ #8037 про хімічну безпеку та управління хімічною продукцією. Це рамковий євроінтеграційний документ, який дозволить Україні виконати частину зобов’язань за Угодою про асоціацію з ЄС та подбати про захист українців і довкілля. Зокрема, завдяки цьому базису зможемо побудувати національну систему управління хімічними речовинами за європейським зразком та імплементувати технічні регламенти ЄС – REACH та CLP. Як наслідок, матимемо всі необхідні інструменти, щоб ефективно контролювати обіг хімічної продукції та не допустити потрапляння на ринок товарів, що містить канцерогени, мутагени, біоакумулятивні, токсичні речовини тощо.

✔️ #4187 про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо удосконалення законодавства у сфері користування надрами. Це важливий крок на шляху масштабного реформування галузі. Адже ми поставили за мету зробити надрокористування в Україні сталим, прозорим та інвестиційно привабливим, забезпечити рівний та вільний доступ до надр, а всю інформацію максимально відкрити. А ще встановити чіткий контроль за надрокористуванням на рівні держави та цифровізувати процедури, дати бізнесу гарантії та можливість планувати й ефективно здійснювати свою діяльність. Бо від цього залежить економіка нашої країни та її позиції на міжнародних ринках. Від цього залежить енергетична безпека України та Європи. Це вплине на те, чи матиме Україна достатньо сировинних ресурсів для відбудови міст і населених пунктів.

Тож продовжуємо працювати заради майбутнього нашої країни. Воно точно буде без орків та їх примітивного світосприйняття. Кожен крок на зустріч до нових стандартів життя робить прірву між нами та росіянами ще більшою, а наш шлях до ЄС ще стрімкішим та впевненішим.