Вчора у канадському місті Монреаль на Конференції #СОР15 щодо біорізноманіття розповів про наслідки російського вторгнення. Від боєприпасів окупантів страждає все живе на нашій землі. російська недоімперія палить усе на своєму шляху

Україна – дім для 74,000 видів тварин, рослин та грибів. І це не просто багато. Це – третина біорізноманіття Європи, хоча Україна займає лише 6% її території. У нашій державі немає жодного безпечного куточка, тож усі вони під загрозою – як і екосистеми, де вони мешкають.

Саме на лоні природи здебільшого відбуваються бойові дії. Ми вже маємо пошкодження:

• 16 водно-болотних угідь міжнародного значення на площі ≈ 600 тис. га;

• 900 заповідних територій;

• 160 територій Смарагдової мережі;

• незліченну кількість лісових та степових пожеж тощо.

Нещодавно наш Президент Володимир Зеленський озвучив новину про загибель дельфінів у Чорному морі через гідроудари. Масштаби трагедії на всьому узбережжі Чорного та Азовського морів важко навіть уявити, адже єдиними охоронюваними зонами на підконтрольній Україні території є “Тузловські лимани” та Дунайський біосферний заповідник. До решти ми не маємо доступу через дії росіян і боїмося навіть уявити наслідки окупації. Це можуть бути тисячі дельфінів, які мешкали поряд з береговою лінією Чорного моря.

Сьогодні Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України спільно з Державна екологічна інспекція України підраховує збитки довкіллю, завдані росіянами. Проте навіть якщо Україна отримає репарації, хто поверне життя й домівки сотням і тисячам видів, які не можуть сказати про себе самі?

росія своєю війною нівелює домовленості ООН про збереження біорізноманіття. росія, порушуючи Статут ООН, нехтує резолюціями Генасамблеї, множачи на нуль прагнення всього світу щодо збереження флори й фауни.

На #СОР15 делегація України закликає не лише докладати спільних зусиль для припинення російської агресії. Ми закликаємо обмежити участь росії у схваленні рішень та резолюцій Конвенції про біорізноманіття. А ще – не використовувати в роботі російську мову – мову країни, яка нищить усе живе на своєму шляху.

Україна не лише вистояла як держава, а й продовжує боротися проти росії за цінності людяного світу й за все живе, що населяє нашу землю.