Розпочато підготовку навчального посібника «Ревіталізація річок»

Державне агентство водних ресурсів України 

Ревіталізація (відновлення) річок – це діяльність, яка підтримує відновлення стану екосистеми або природних процесів, що відбуваються в екосистемі, яка була деградована, пошкоджена або зруйнована.

Згідно із оцінкою ризиків антропогенних впливів на якісний та кількісний стан поверхневих вод, що виконана відповідно до Порядку розроблення планів управління річковими басейнами, під ризиком гідроморфологічних зміни перебуває 44 % масивів поверхневих вод.

Ці навантаження включають фізичні зміни русла, прибережнної зони або берегів, дамб, гребель та шлюзів, а також гідрологічні зміни, що чітко підкреслюють необхідність зосередитися на гідроморфологічних типах тиску, шляхом усунення бар’єрів і відновлення заплав та водно-болотних угідь.

На виконання рішень Указів Президента України «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 23 березня 2021 року «Про виклики і загрози національній безпеці України в екологічній сфері та першочергові заходи щодо їх нейтралізації»» від 23 березня 2021 року № 111/2021, «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 30 липня 2021 року «Про стан водних ресурсів України»» від 13 серпня 2021 року № 357/2021, розпорядження Кабінету Міністрів України «Про схвалення Концепції Загальнодержавної цільової соціальної програми «Питна вода України» на 2022 – 2026 роки» від 28 квітня 2021 року № 388-р розпочато підготовку навчального посібника «Ревіталізація річок» під редакцією Бондаря О.І., ректора Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління, доктора біологічних наук, професора, члена-кореспондента НААН, заслуженого діяча науки і техніки України.

Авторський колектив навчального посібника включає спеціалістів різних профілів знань, серед яких вчені Інституту гідробіології НАН України, Інституту телекомунікації і глобального інформаційного простору НАН України, Київського національного університету будівництва і архітектури, Національного університету водного господарства та природокористування, м. Рівне, Державного агентства водних ресурсів України, Наукового центру аерокосмічних досліджень Землі Інституту геологічних наук НАН України, ДП «НДПІ містобудування».

Держводагентство, у свою чергу, склало перелік річок, на яких необхідно проводити ревіталізацію загальною довжиною 324,58 км та вже тривають впровадження в басейнах річок Дністра та Вісли. Концепція вільнотекучих річок, яка має бути досягнута шляхом видалення бар’єрів та відновлення заплав та водно-болотних угідь, передбачає повну відсутність штучних бар’єрів та відновлення природного багатовимірного сполучення річки.

Також підготовлено проєкт Методичних рекомендацій з відновлення гідроморфологічних характеристик водотоків.

Після видання навчального посібника «Ревіталізація річок» Державною екологічною академією післядипломної освіти та управління буде розіслано спеціалістам-екологам органів місцевого самоврядування.