Сьогодні минає 11-й місяць повномасштабного вторгнення росії в Україну

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України 

  🔺   Україна захищається від росіян зі зброєю в руках і зазнає величезних збитків, зокрема екологічних.

  🔺   Наші природоохоронці вже передали до правоохоронних органів 959 кейсів про знищення окупантами довкілля. Зафіксовано майже 2300 випадків шкоди навколишньому середовищу. Сума збитків уже сягає понад 46 млрд доларів США (шкода повітрю, забруднення ґрунтів, водних ресурсів тощо). Деякі види шкоди – наприклад, лісам – поки що нереально порахувати, адже під окупацією та бойовими діями знаходиться близько півмільйона гектарів лісу. Усі ці матеріали увійдуть до судових позовів України проти росії в міжнародних судах.

  🔺   Часто природу називають мовчазною жертвою війни. Це не так. Вона завжди має відповідь на кожен акт насилля над нею і реагує змінами клімату, скороченням кількості та якості ресурсів, поширенням захворювань. Війна, яку розпочала росія проти України – це акт безпрецедентного насилля над природою.

  🔺   Міндовкілля не лише рахує екологічні збитки, але й говорить про це на весь світ. Бо навіть коли припиняться бойові дії, проблеми довкілля у вигляді мінування, спалених та окопаних лісів залишаться з нами та нашими дітьми надовго.

  🔺   Ми всі маємо бути сильними, як і наші Збройні Сили, що захищають нашу державність, ризикуючи життям. Ми всі маємо усвідомлювати масштаби всього, що відбувається на нашій землі. Ми маємо бути готові до того, щоб захищати наш дім всіма засобами й методами, а отже – змусити росію заплатити за кожен клаптик спаленої землі.