Вперше з офіційним візитом відвідав Черкащину.

Разом з командою Міндовкілля на Водохреще виконали важливу місію – відкрили нову сторінку історії створеного Президентом України Володимиром Зеленським рік тому нацпарку «Холодний Яр».

Тепер адміністрація парку має своє приміщення, де зможе працювати. Його Державне агентство лісових ресурсів України передало від Креселецького лісництва. Це досить важливий крок для розвитку природно-заповідного фонду Черкащини.

Історія офіційного народження парку тривала майже 20 років. Увесь цей час науковці та громадські активісти боролись за створення в Холодному Яру національного природного парку. Цей давній лісовий масив у серці України завжди був у вирі подій у різні часи становлення нашої країни. Це унікальне місце, де на майже 7 тис. га української землі зосереджені всесвітні пам’ятки історії та цінні природні комплекси, якими захоплюється світ.

Одна з таких пам’яток – 1000-літній холодноярівський дуб Максима Залізняка – найбільше дерево України й одне з десятьох найбільших дерев у Європі. Цей непохитний велетень є свідком практично усіх історичних подій становлення України. Під ним відпочивали, його змальовували, він надихав Тараса Шевченка, Богдана Хмельницького, Северина Наливайка.

Відвідуючи наші цінні території вкотре переконуюсь, наскільки важливо зберегти для наступних поколінь ту природу, яка формувала ідентичність нашого народу. І сьогодні над цим завданням працюють люди, які від самого початку вболівали за збереження унікальних природних багатств Черкащини та брали участь у створенні національного природного парку «Холодний Яр».

Тож попри війну, ми продовжуємо йти правовим шляхом, створюємо адміністрацію парку та робимо все можливе, щоб вона повноцінно змогла виконувати свої обов’язки. Переконаний, що парк має стати самодостатнім та незалежним. І адмінбудівля та трохи технічної підтримки, це лише старт до цієї мети.