За останній рік Україні вдалося прийняти низку реформаторських рішень у довкіллєвій сфері, які наближають нас до ЄС

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України 

На цьому наголосив заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Yevhenii Fedorenko час 8-го засідання Кластера 3 Комітету асоціації між Україною та ЄС

Заступник Міністра спільно із керівницею відділу Європейської служби зовнішніх справ Петрою Гомбаловою Кісенгеровою провели засідання другого дня Кластера, який був присвячений саме довкіллєвим питанням. У режимі відеоконференції Київ – Брюссель обговорили стан імплементації Україною європейського законодавства, рух Європейським зеленим курсом, кліматичну політику та виконання зобов’язань за Паризькою угодою, а також зелену відбудову нашої країни.

Євгеній Федоренко розповів, що попри війну Україна продовжує виконувати міжнародні зобов’язання та прагне до якнайшвидшої інтеграції до ЄС. Зокрема, минулого року вдалося прийняти реформаторські рішення в низці секторів – це й управління відходами, лісова галузь, водна політика, зміцнення хімічної безпеки, моніторинг довкілля тощо

“Наразі 9 євроінтеграційних законопроєктів перебувають в українському парламенті. У планах Міністерства протягом найближчих двох років розробити ще 27 проєктів законів та понад 170 нормативно-правових актів для подальшої апроксимації нашого законодавства до права ЄС”, – зазначив Євгеній Федоренко.

За його словами, Уряд України вже будує міцний фундамент для відновлення країни на засадах Європейського зеленого курсу. Відбудова України стане наймасштабнішим проєктом з часів Другої світової війни. Очікуються приватні інвестиції в різні сфери економіки, у тому числі у відновлювальну енергетику, видобуток та переробку корисних копалин, логістику та будівництво.

Серед ключових тез, висловлених європейськими колегами:

  • за останній час відбулися деякі зміни у законодавстві ЄС щодо зеленого курсу. ЄС готове допомогти Україні в їх імплементації. Нововведення стосуються, наприклад, правил вивезення відходів, боротьби з нелегальним їх захороненням, просування циркулярної економіки, розробки сталих продуктів, екологічного пластику, впровадження заходів протидії вирубкам лісів та захисту ґрунту, біорізноманіття тощо.
  • ЄС сподівається, що питання клімату і довкілля й надалі будуть серед пріоритетних для України.
  • Зелене відновлення – це можливість України модернізуватися швидко та на краще, аналогічно з Планом Маршалла, який діяв у Європі після Другої світової війни.
  • Євросоюз також переймається питаннями шкоди, яка завдається українському довкіллю внаслідок війни, та готовий надавати необхідну допомогу для зменшення цього негативного впливу.