Законопроєкт про реформу державного моніторингу довкілля рекомендований до другого читання

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України 

Комітет Верховна Рада України з питань екологічної політики та природокористування розглянув та підтримав законопроєкт №7327 щодо реформування державної системи моніторингу довкілля. Тепер документ готовий для винесення на голосування Парламенту у другому читанні.

Попередньо підкомітетом з питань охорони і раціонального використання водних ресурсів та державного моніторингу навколишнього природного середовища Екокомітету були розглянуті 194 пропозиції до законопроєкту. З них 67 включені до нової редакції документа.

Нагадаємо, даний законопроєкт у першому читанні Верховна Рада схвалила 16 листопада. Це важливий євроінтеграційний документ, який передбачає внесення змін у 18 законодавчих актів України. Реформована система моніторингу довкілля буде всеохоплюючою і включатиме підсистеми відслідковування стану води, повітря, ґрунтів, лісів, рослин, тварин, поводження з відходами та геологічних процесів тощо.

За словами Міністра Руслан Стрілець, у результаті реформи буде створена ефективна, прозора та відкрита система моніторингу довкілля, яка стане важливою складовою державного управління у сфері безпеки довкілля і дозволить оперативно виявляти та реагувати на екологічні загрози.

Реформа системи моніторингу довкілля забезпечить:

  🔘   Доступ українців 24/7 до актуальної та достовірної інформації про стан повітря, води, лісу, радіаційний фон у будь-якому районі, населеному пункті чи цілому по Україні на єдиній екологічній платформі ЕкоСистема.

  🔘   Діджиталізацію, розвиток цифрових і супутникових технологій, втілення ідей ІТ-індустрії у сфері моніторингу довкілля.

  🔘   Узагальнення та систематизацію інформації про стан компонентів довкілля.

  🔘   Взаємодію системи моніторингу довкілля України з аналогічними системами інших країн.