Чорторійський дуб – це ботанічна пам’ятка природи місцевого значення в Україні, яка знаходиться на землях державного лісового фонду філії «Чернігівське лісове господарство».

ДП “Ліси України”

Вік дуба складає 400 років, можете уявити? За формулою Теорії поколінь, яку створили американські вчені Нейл Хоув і Вільям Штраус в 1991 році, Чорторійський дуб уже прожив 14 людських поколінь.

Чому дуб “Чорторійський”? Серед можливих джерел походження назви пам’ятки природи — село Малинівка, поряд з яким росте стародавнє дерево, до 1954 року мало назву Чорторийка (Чарторийка, Чортовщизна, Чарторийщина, Чортиковщизна). Пан Черторий – можливий перший володар села на березі невеличкої річки.

Також в історії Чернігова збереглася ще одна співзвучна назва – Чорторийський яр (Чортирийський рів). Історики пов’язують цю місцевість із литовським урядником, князем Олександром Чоторийським, який разом із Іваном Глинським у XV столітті займалися управлінням чернігівським краєм, — контролем за збиранням податків і мита, забезпечення правопорядку, впорядкуванням земельних справ.

Площа пам’ятки природи складає 0,01 га і охороняється законом.