Електронний облік деревини: що означають «бирки» на деревах?

ДП “Ліси України”

ЕОД – дієвий механізм боротьби з нелегальною вирубкою та продажем дерев. Це система фіксації та оформлення супровідних документів при реалізації, переміщенні, заготівлі деревини.

Завдяки запровадженню ЕОД, маємо всі можливості вберегти наші ліси від браконьєрів та незаконної вирубки.

Маркування лісоматеріалів дозволяє строго контролювати кожен кубометр. Адже через бирку в режимі онлайн можна відстежувати будь-яку заготівлю деревини, а також спостерігати за рухом лісопродукції від заготівлі до реалізації у споживача.

Після того, як дерева зрізали, їх сортують за різновидами, розмірами та діаметром. Той же працівник, який відповідає за заготівлю, фіксує унікальний номер бирки, а також сорт, довжину, діаметр колоди, місце заготівлі в кишеньковий персональний комп’ютер (КПК). Потім ці дані передає в бухгалтерський та управлінський облік. Опісля бирку кріплять на колоду та роздруковують товарно-транспортну накладну на відвантажену деревину. Мітять деревину маркувальною биркою (спеціальний засіб, виготовлений зі стійкого пластику, з індивідуальним штрих-кодом, серією та номером, який кріплять на тонший кінець колоди). Після того, як бирку зафіксували в деревині, то її вже неможливо використати вдруге.

Після фіксації лісопродукції биркою, відбувається обмін між підприємством та центральним сервером галузі. Однак через відсутність покриття мережі Інтернет у гірській місцевості обмін інформацією може відбуватися із деяким затриманням в часі. Таким чином лісівники мають реальну картину про лісопродукцію, яка переміщається з лісу на філію. Це значною мірою унеможливлює придбання нелегальної лісопродукції й допомагає боротися з недобросовісними крадіями державних лісових багатств.

Для того щоб система ЕОД працювала справно, потрібно щоб усі структурні підрозділи та спеціалісти, котрі займаються приймання лісопродукції від лісозаготівель та відпуском деревини, були забезпечені комплектом обладнання для електронного обоіку деревини. Окрім цього, усі нижні склади та деревообробні підрозділи лісогосподарських господарств, котрі приймають відпущену з лісу продукцію, повинні також бути забезпечені відповідним комплектом обладнання. Тільки при повному забезпеченні обладнанням система ЕОД буде діяти.

Перевірити законність походження лісопродукції можна на сайті «Лісогосподарський інноваційно-аналітичний центр». Система на сьогоднішній день настільки чітко працює, що дозволяє громадськості та правоохоронним органам отримувати інформацію про облік деревини в режимі онлайн.