Команда Міндовкілля разом з французькою делегацією відвідали Чорнобильську зону

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України 

  🔳   6 лютого Зону відчуження відвідав заступник Міністра Олександр Краснолуцький та посол Франції в Україні Етьєн де Понсен.

  🔳   Олександр Краснолуцький розповів пану послу про наслідки окупації російськими військами Зони відчуження.

  🔳   Під час розмови з Етьєном де Понсеном Олександр Краснолуцький акцентував, що Чорнобильська зона потребує не тільки відновлення, а й розв’язання нагальних проблем, з якими Україна не може самостійно впоратися через війну.

  🔳   Українсько-французька делегація у місті Чорнобиль відвідала Алею Пам’яті та експозицію роботів, які допомагали у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Вони також побували на головній площі Прип’яті, оглянули зруйнований Славутчанський міст, радіолокаційну станцію «Дуга», Сховище відпрацьованого ядерного палива «сухого» типу.

  🔳   Пану послу показали захисну зону споруди, де окупанти утримували бійців Нацгвардії. На жаль, більшість з них досі перебувають у полоні держави-агресора. У «Рудому лісі» оглянули окопи, які рили росіяни на забруднених радіонуклідами ділянках.

  🔳   Також Олександр Краснолуцький та Етьєн де Понсен побували усередині Нового безпечного конфайнменту, який запустили в експлуатацію у 2021 році. Він був побудований за підтримки донорських коштів міжнародних партнерів. Тоді Україна взяла на себе зобов’язання фінансувати обслуговування споруди.

  🔳   Наразі Україна розраховує на підтримку французьких партнерів. Зокрема, для обстеження нестабільних конструкцій “Укриття” необхідно 1 млн євро.

«Наш обов’язок, попри війну, забезпечити ядерну безпеку України. Адже йдеться не тільки про нашу державу, а й про безпеку усього світу. Сьогодні ми говоримо про це з партнерами із Франції. Розраховуємо на плідну співпрацю», – зазначив Олександр Краснолуцький.