Стартує перевірка філій ДП “Ліси України” рейдовими групами Департаменту безпеки.

Стартує перевірка філій ДП “Ліси України” рейдовими групами Департаменту безпеки.

Ми неодноразово говорили про те, що реформа лісової галузі — це якісно нові механізми протидії корупції, зловживанням, крадіжкам. Лише службовими перевірками та аудитами ефективний контроль не забезпечити. Потрібна централізована, системна, аналітична і оперативна робота, що унеможливить найбільш поширені тіньові схеми.

Саме тому в ДП створений Департамент безпеки.

Першочергове завдання Департаменту — сформувати актуальну «карту» основних корупційних ризиків та запропонувати стратегію протидії. Для цього утворюється 25 рейдових груп, які у найближчий час почнуть перевірку діяльності філій ДП «Ліси України» декількох регіонів.

Завдання груп — збирати та перевіряти інформацію, аналізувати, систематизувати.

Невідповідність ділянок, відведених в рубку, спроби «гратись» з сортністю та кубатурою, фіктивні лісопатологічні обстеження, наявність конфлікту інтересів (наприклад, коли деревина реалізується підряднику, який її заготовляє), участь в організації незаконних рубок з боку співробітників лісової охорони, маніпуляції з формуванням лотів для біржі, розміщення на територій філії незаконних об’єктів, використання техніки не за призначенням — наші групи мають фіксувати ці та інші факти. Якщо буде виявлено порушення закону, матеріали одразу спрямують у правоохоронні органи.

За підсумками роботи рейдових бригад має бути запропонована комплексна стратегія протидії корупційним ризикам, яка охопить усі напрями роботи ДП: охорону лісів, співпрацю з підрядниками, логістику та реалізацію продукції, закупівлі, тощо. Одночасно на основі зібраних матеріалів будуть прийматись і кадрові рішення. Нагадаю, наразі всі керівники ДП на випробувальному терміні.