15 березня 2023 року відбулося онлайн засідання Міжвідомчої комісії по узгодженню режимів роботи водосховищ комплексного призначення та водогосподарських систем у басейні річок Причорномор’я та суббасейні нижнього Дунаю на весняно-літній період 2023 року

Басейнове управління водних ресурсів річок Причорномор’я та нижнього Дунаю

Відкрив засідання Міжвідомчої комісії – голова комісії, виконуючий обов’язки начальника Басейнового управління водних ресурсів річок Причорномор´я та нижнього Дунаю Олег Анатолійович Чижик.

Привітав учасників наради. Зазначив, що на засіданні Міжвідомчої комісії по узгодженню режимів роботи водосховищ комплексного призначення та водогосподарських систем у басейні річок Причорномор’я та суббасейні нижнього Дунаю на весняно-літній період 2023 року необхідно розглянути та встановити оптимальні режими роботи водосховищ та водогосподарських систем для забезпечення потреб населення та сільгосппідприємств водними ресурсами у 2023 році.

Про виконання рішення Міжвідомчої комісії від 13 жовтня 2022 року доповіли: начальник відділу басейнової взаємодії та техногенно-екологічної безпеки Регіонального офісу водних ресурсів в Миколаївській області Туз. Руслан Васильович та провідний інженер служби ТЕБ БУВР річок Причорномор’я та нижнього Дунаю Карташев Богдан Валерійович.

Начальник відділу басейнової взаємодії та міжнародних відносин БУВР річок Причорномор’я та нижнього Дунаю Пуцята Галина Дмитрівна ознайомила присутніх з інформацією про розроблені режими штучних водних об’єктів Одеської області.

Про гідрологічну ситуацію в басейні річок Причорномор’я доповів завідувач сектору РГП ГМЦ Чорного та Азовського морів Оніщенко Едуард Григорович, а в суббасейні нижнього Дунаю – в.о. начальника Дунайської гідрометеорологічної обсерваторії Морозов Віктор Миколайович, який зазначив, що максимальні рівні води весняного водопілля на українській ділянці Дунаю будуть близькими до середніх багаторічних значень, у цьому році гідрологічна ситуація розвивається таким чином, що, скоріш за все, буде можливість наповнити самопливом всі Придунайські водосховища до НПР, але примусове наповнення необхідно передбачити.

Більшість членів Міжвідомчої комісії підтримали позицію, що навіть при досить оптимістичному прогнозі наповнення Придунайських водосховищ, необхідно передбачити примусове наповнення.

Інформацію про якість поверхневих вод в басейні річок Причорномор’я та суббасейні нижнього Дунаю представила начальник Відокремленого підрозділу «Причорноморський центр водних ресурсів та ґрунтів» Кугут Антоніна Андріївна.

З пропозиціями щодо режиму роботи Придунайських водосховищ на весняно-літній період 2023 року виступив начальник відділу гідрології та водогосподарських розрахунків ДРПВІ «Укрпівдендіпроводгосп» Єгоращенко Володимир Борисович.

Голова Болградської районної ради Садаклієв Михайло Михайлович надав пропозиції щодо підняття відмітки НПР водосховища Ялпуг-Кугурлуй до 3,0 мБС та побудови насосних станцій перекачки води з р. Дунай до водосховища.

У відповідь Чижик Олег Анатольович зауважив, що зміна НПР можлива лише при коригуванні та затвердженні Держводагентством правил експлуатації, але, враховуючи, що ми не можемо гарантувати якість води на Болградському міському водозаборі питної води, вважаємо за можливе звернутися до Держводагентства затвердити наповнення водосховища Ялпуг-Кугурлуй до 3,0 мБС в разі отримання Міжвідомчою комісією висновку компетентних організацій щодо безпечності таких дій для берегів та схилів водосховища.

Стосовно другого питання, запропонував відновити насосну станцію Репіда для подачі води з р. Дунай у водосховище Ялпуг-Кугурлуй та надав слово заступнику начальника БУВР річок Причорномор’я та нижнього Дунаю Кічуку Івану Дмитровичу для оголошення подібного звернення директора ОВК «Орловський Лан» Дмитра Зеленькова щодо розгляду можливості будівництва насосної станції для закачування води в озеро Кагул з річки Дунай при низьких рівнях води в річці.

Пропозиції та суббасейну нижнього Дунаю надані секретаріату Міжвідомчої комісії, саме:

Начальник відділу басейнової взаємодії та техногенно-екологічної безпеки Регіонального офісу водних ресурсів в Миколаївській області Туз Руслан Васильович представив пропозиції щодо рівневого режиму водосховищ комплексного призначення в басейні річок Причорномор’я (у межах Миколаївської області) на весняно-літній період 2023 року, а провідний інженер служби техногенно-екологічної безпеки БУВР річок Причорномор’я та нижнього Дунаю Карташев Богдан Валерійович – у басейні річок Причорномор’я та суббасейні нижнього Дунаю.

Всіма членами Міжвідомчої комісії, крім представника Держрибагентста (окрема думка директора Департаменту розвитку меліоративної інфраструктури Держрибагентства Мишкіна Андрія Олександровича додана до протоколу), схвалені рішення засідання.

Режими роботи водосховищ комплексного призначення та водогосподарських систем у басейні річок Причорномор’я та суббасейні нижнього Дунаю на весняно-літній період 2023 року згідно з пропозиціями членів Міжвідомчої комісії надано на затвердження Держводагентству.