Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України проведено робочу нараду з питань імплементації нормативно-правових актів ЄС у національне законодавство України

28 березня 2023 року заступник голови (начальника) Одеської обласної державної (військової) адміністрації Підгайний С.Г. та директор Департаменту екології та природних ресурсів Буланович П.Г. прийняли участь в робочій онлайн нараді Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України з обговорення проєкту Методичних рекомендацій з розроблення регіональних програм з охорони довкілля.

Міндовкілля інформувало про перегляд ходу і результатів виконання положень екологічної складової діючої Угоди про асоціацію між Україною та ЄС та відмітило необхідність прискорення відповідних реформ в екологічній сфері та вдосконалення державної екологічної політики. Більшість реформ, що здійснюються в екологічній сфері, мають чітко виражену регіональну складову – вони покладають нові функції на місцеві органи влади та створюють нові можливості для регіонів. Але механізми залучення регіонів є недосконалими, тому місцева влада, громади та громадськість залишаються осторонь від важливих для них процесів, в яких вони повинні бути не лише виконавцями, а повноцінними партнерами.

Зазначені Методичні рекомендації призначені для відповідного перезапуску і систематизації реформ на регіональному рівні у сфері охорони довкілля.  Документом установлюються єдині підходи до визначення основних 6 напрямів діяльності, визначаються цілі, надається допомога у обґрунтуванні шляхів і способів розв’язанні проблем, визначенні завдань і заходів, визначенні очікуваних результатів та показників ефективності програми, розрахунку обсягів та визначенні джерел фінансування заходів програми.

Учасники наради визнали своєчасність та необхідність прийняття Методичних рекомендацій як нормативно-правового акту. Також на нараді були озвучені пропозиції та зауваження до положень документу. Облдержадміністраціям запропоновано за наявності надати додаткові пропозиції та зауваження у тижневий термін.