Португалія поділиться з Україною досвідом управління водними ресурсами, оптимізації дозвільних процедур та запуском системи торгівлі квотами на викиди. А ще допоможе із впровадженням кращих довкіллєвих практик

Про це домовилися з моїм колегою, Міністром навколишнього середовища та кліматичних дій Португалії Duarte Cordeiro.

Зокрема, йшлося про допомогу з удосконаленням законодавства для формування ефективної водної політики.

Нам цікавий досвід колег і щодо спрощення та діджиталізації дозвільних процедур. Адже вже тривалий час Міндовкілля працює у цьому векторі. За словами Дуарте Кордейро, в Португалії частина дозволів була скасована або інтегрована, а ті, що залишилися, повністю перевели в онлайн. При цьому, значно скоротили строки їх отримання.

Пан Кордейро розповів, як у Португалії організовують діалоги між бізнесом, урядовими організаціями та органами влади для спрощення проведення оцінки впливу на довкілля під час запуску нових бізнес-проектів. Така практика теж є для нас цікавою.

Також говорили і про кліматичну політику. Португалія зараз впроваджує національну систему торгівлі квотами на викиди парникових газів і поділиться з Україною своїми практиками та напрацюваннями у цій сфері.

Дякую Дуарте Кордейро за запрошення наших експертів відвідати країну для обміну досвідом у впровадженні довкіллєвих реформ. В свою чергу, запросив колегу до України, щоб показати як російська агресія знищує наше довкілля.

Україна сьогодні стоїть на порозі змін – ми вже давно перейшли межу від просто прагнень стати частиною Європейської родини до конкретних дій. І підтримка міжнародних партнерів робить нас сильнішими на цьому шляху.