Бережіть ”дім” для риб – не забруднюйте водойми та їх береги

Державне агентство меліорації та рибного господарства України 

З кожним днем в Україну надходить все більше тепла, а лагідне весняне сонце створює чудові умови для відпочинку на природі, зокрема і для любителів риболовлі.

Природно, що кількість бажаючих повудити на березі затишної водойми постійно збільшується. Адже й і у нерестову заборону можна ловити рибу, якщо не порушувати правил.

Головне ж, користуючись дарами довкілля, не забути прибрати сліди свого відпочинку. Природа самодостатня і має потужний, але все ж не безмежний потенціал до самовідновлення. Й покинуті на березі пластикові пляшки, поліетиленові пакети та інше сміття будуть забруднювати улюблену місцину десятками років. А весняна повінь чи дощ ще й змиють відходи у річку, де вони, розкладаючись, отруять воду і потраплять в організми водних мешканців.

Враховуючи ж величезну кількість рибалок-любителів у нашій країні, за несвідомого ставлення береги наших водойм нагадуватимуть смітники з відповідними наслідками для природи. Та й прибрати сміття за собою і вивезти його з місця відпочинку зовсім нескладно.

Особливо важливо дотримуватися цього правила під час нересту, коли наші водойми та їх береги перетворюються на великий «пологовий будинок», у кожному куточку якого чекають на поповнення.

Тому, вибравшись на весняну риболовлю, не слід, звичайно, забувати і про дотримання Правилах любительського і спортивного рибальства під час нерестової заборони. І законів не порушите, і риби у водоймах залишиться більше. Для ваших же дітей та внуків.

Крім того, збираючись порибалити, мешканцям деокупованих територій слід пам’ятати і про смертельну небезпеку від вибухонебезпечних предметів, на які можна наштовхнутися випадково біля річок, озер та інших водойм, особливо в місцях, де були бойові дії. Встановлені так звані вибухові «розтяжки», ретельно замасковані ворогом вздовж доріг та стежок, між деревами, в кущах та іншій рослинності за найменшої необережності можуть забрати життя чи здоров’я.

Тому під час риболовлі треба бути вкрай обережним, не торкатися сторонніх речей, особливо схожих на вибухові пристрої, аби відпочинок не став трагедією. Про такі знахідки слід негайно повідомляти поліцію, ДСНС чи місцеву владу. Адже навіть після тривалого перебування у воді чи землі вони не втрачають здатність вибухати.

Загалом же, наслідки збройної агресії рф завдали неймовірної екологічної шкоди великій частині території України, зокрема і розташованим там водоймам та їх мешканцям. Тому сьогодні, як ніколи треба цінувати та берегти від забруднення кожний куточок нашого довкілля.