Дивовижний рибний світ

Державне агентство меліорації та рибного господарства України 

Рибний світ планети налічує 27 тис. видів водних мешканців. Властивості риб продовжують нас вражати в міру вивчення їх дивовижних можливостей.

Так, у США лише нещодавно розкрили таємницю загадкової «риби-перевертня», яка вводила в оману вчених понад 100 років. Сучасна наука вкрай мало знає про цю яскраво-помаранчеву рибу-кит, адже протягом свого життя вона може приймати три абсолютно різні форми. Це призводило до того, що вчені помилково приймали одну й ту ж істоту за різних.

Вважається, що риб об’єднує здатність жити у воді, без якої вони не можуть довго існувати. Проте, серед них є особливі умільці, які не гинуть, опинившись за межами звичного середовища, володіючи прийомами успішного виживання в пустельних місцевостях, де річки і озера мають сезонний характер існування. Це дводишні прісноводні риби, які можуть обходитися без води та їжі до декількох місяців. А окремі представники, такі як африканські протоптери, здатні провести у стані безтурботного сну до 4 років.

Крім того, ці унікальні істоти сприймають світ багато в чому подібно до нас. Їхню здатність страждати та відчувати емоції довго не помічали, але дослідження все більше демонструють, чому ці тварини заслуговують нашої турботи та уваги.

Риби відчувають цілий спектр емоцій: від страху до радості. Проколювання рота металевим гачком на риболовлі завдає їм страждань та стресу, оскільки у них є больові рецептори та емоції. Водночас вони можуть також виявляти позитивні почуття, такі як радість та бажання погратись.

Нещодавні дослідження науковців показали, що кожна з риб має свій неповторний характер. Одні – сміливіші та рішучіші, інші – спокійніші та лякливіші. Як і у нас, їхні індивідуальні особливості залежать від генів або власного життєвого досвіду.

До того ж вони товариські і потребують спілкування, мають здатність розпізнавати своїх супутників. Вони знають, коли за ними спостерігають інші риби, і можуть змінити свою поведінку на відповіднішу в даній ситуації, можуть спілкуватися між собою різними способами.

Всупереч поширеній думці, риби мають хорошу пам’ять. Лосось має найбільш дивовижну здатність зберігати спогади, адже легко, навіть через кілька років, може знайти дорогу додому по запаху.

Риби також можуть будувати гнізда і, в деяких випадках, перевершують приматів своїми здібностями до навчання. Вони винахідливі при добуванні їжі, наприклад, викидають водяні струмені, щоб ловити комах над поверхнею води, або використовують каміння, щоб відкрити мушлі. Деякі з них створюють нори та камери під морським дном для укриття, вистилаючи ці місцини для додаткової міцності коралами або покриваються піском і коралами для захисту під час сну.

Отже, риби – складні і розвинуті істоти, кількість яких через людську діяльність невпинно падає. Головна відмінність між ними і нами в тому, що ми можемо зберегти цю унікальну частину живої планети, не відмовляючись від користі, яку приносять людині рибні продукти.

Слідкуйте за новинами про водних мешканців, підписавшись на телеграм-канал Держрибагентства

https://t.me/dargme і будете в курсі всіх актуальних подій.