Екологічні маршрути у лісах є повноцінними туристичними локаціями

ДП “Ліси України”

Переважна більшість таких стежок і доріжок розміщені біля рекреаційних пунктів. Піші, велосипедні, кінні – задовольняють потребу як любителів прогулянок, так і професійних спортсменів.

Основна мета таких маршрутів – екологічна освіта. Вздовж стежок встановлені стенди з інформацією про рослини, гриби, лісову безпеку. Такі прогулянки є не тільки приємними, а й пізнавальними.

Сюди на екскурсії приїздять школярі, щоб ознайомитися з лісовим господарством. Часто гуляють батьки з малими дітлахами: для них поруч із доріжками встановлені гойдалки, пісочниці та гірки.

Щоб люди могли перепочити, з певною періодичністю облаштовані лавочки. Скрізь є урни для сміття – працівники лісу закликають відвідувачів підтримувати територію у чистоті. На таких маршрутах проводяться спортивні забіги та велозмагання.

При створенні екостежок лісівники враховують різні фактори: береться до уваги краса лісу, його унікальність, історичне значення місця. Ну і розташування – як основа. Є стежки, де завдяки інформаційним стендам кожен може організувати сам собі екскурсію навіть без гіда. Відповідне маркування та вказівники допомагають не заблукати навіть тим, кому важко зорієнтуватися в лісі.

У час війни такі місця несуть ще одну визначальну роль – екореабілітації.

Адже ліс — це завжди приємні емоції.