Засідання Міжвідомчої комісії по узгодженню режимів роботи Дніпровських та Дністровських водосховищ.

6 квітня поточного року у Державному агентстві водних ресурсів України відбулося онлайн- засідання Міжвідомчої комісії по узгодженню режимів роботи Дніпровських та Дністровських водосховищ з питань проведення екологічного попуску з Дністровського водосховища, в якому прийняли участь і фахівці БУВР річок Причорномор’я та нижнього Дунаю.

У зв’язку із зарегулюванням стоку Дністра попуски з Дністровського водосховища є головними чинниками, які впливають на стан природних екосистем дельти Дністра. Стан екосистеми дельти Дністра безпосередньо залежить від ступеня обводнення плавнів, а у весняний період визначається обсягами та строками щорічного санітарного та екологічного (репродукційного) попусків.

Виходячи із цього, опираючись на досвід минулих років, враховуючи фактичну гідрометеорологічну і водогосподарську ситуації, пропозиції зацікавлених організацій, а також представників Молдови було розглянуто три варіанти екопопуску, але дійшовши консенсусу, прийнято одноголосне рішення зрушити пік хвилі екопопуску в бік кінця квітня. Ця дія має допомогти покращити умови нересту риби, та розвести піки скидання води з дністровських та дніпровських водоймищ для потреб гідроенергетики.