Після 10 років зволікань, Україна нарешті приєднується до Мінаматської конвенції про ртуть. Це той міжнародний документ, до якого долучилася 141 держава світу, і який так ігнорує росія.

Сьогодні Верховна Рада прийняла законопроєкт №0199 “Про приєднання України до Мінаматської конвенції про ртуть” за основу та в цілому як закон. Він був поданий до парламенту Президентом України Володимир Зеленський, адже значення цього документа важко переоцінити і в геополітичній, і в економічній та довкіллєвій сферах.

Маючи чітку політичну волю та позицію, Україна встановить міжнародно визнані правила поводження з цим рідким отруйним металом.

Це означає, що в нашій країні стануть неможливими такі ситуації, як із заводом “Радикал”, коли сотні тонн ртуті опинилися просто неба у самому “серці” країни. Зможемо за допомогою міжнародних партнерів вирішити це питання. Аналогічно, як і розв’язати проблеми зі всією “радянською спадщиною” – залишками ртуті на недіючих пострадянських підприємствах, що використовували застарілі технології.

Як сторона Конвенції, матимемо доступ до цільових ресурсів Глобального екологічного фонду, а також отримуватимемо технічну допомогу з Цільової міжнародної програми.

Тож сьогоднішнє рішення українського парламенту вкотре демонструє, що попри війну Україна продовжує слідувати Європейським зеленим курсом та дбає про своїх людей та власне довкілля. Ми крок за кроком зменшуємо дистанцію між нами та ЄС і з кожним рішенням збільшуємо прірву з агресивним сусідом. Бо наш шлях – це шлях прогресивних дій та якісних змін в країні.