Про основні зміни рибного законодавства Ігор Клименок поінформував громадську раду

Державне агентство меліорації та рибного господарства України 

«У рибній галузі відбулися знакові події, зокрема вже вступив у силу провідний для подальшого розвитку рибного господарства Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення державного регулювання в галузі рибного господарства, збереження та раціонального використання водних біоресурсів та сфері аквакультури», – акцентував т.в.о. Голови Держрибагентства Ігор Клименок.

Водночас детально роз’яснив членам ради особливості функціоналу Єдиної державної електронної системи управління галуззю рибного господарства. Звернув увагу на практичні аспекти впровадження механізму продажу на аукціонах права на спеціальне використання водних біоресурсів, який буде діяти вже не як експериментальний проект, а відповідна норма Закону. Також Законом врегульовано й питання оренди гідротехнічних споруд з метою недопущення виникнення у подальшому колізій норм права, створено законодавче підґрунтя для введення в дію рибальського квитка. Максимум уваги у Законі було приділено також дерегуляції та спрощенні дозвільних процедур.

Очільник Держрибагентства окремо зупинився на основних положеннях проекту Закону України «Про забезпечення простежуваності водних біоресурсів та продукції, виробленої з водних біоресурсів», який наразі погоджується із заінтересованими органами влади.

«Проектом документу визначено основні правові та організаційні засади простежуваності походження водних біоресурсів та продукції виробленої з них, починаючи з етапу вилову риби та закінчуючи етапом реалізації кінцевому споживачу. У ньому ми повністю реалізуємо виконання відповідних статей Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Електронна система, що вводиться законом, мінімізує безпосередні контакти представників контролюючих органів і суб’єктів господарювання, щоб можна було швидко і безконтактно видавати дозвільні документи. Вона також передбачає максимальну простежуваність вилову нашими океанічними суднами. Водночас затверджено перелік товарних позицій, згідно з українською класифікацією зовнішньоекономічної діяльності, які не потребуватимуть отримання сертифікатів і не будуть підпадати під дію цього Закону. Саме це попередньо пропонували стейкхолдери на узгоджувальних нарадах і круглих столах», – пояснив Ігор Клименок.

Крім того, Ігор Клименок поінформував учасників засідання про розгляд Урядовими комітетами та підтримку Стратегії розвитку галузі рибного господарства України на період до 2030 року.

«Законотворча робота продовжується і значну кількість питань ми маємо опрацювати спільно з громадськістю з метою напрацювання оптимального алгоритму регулювання рибогосподарської галузі та її сталого розвитку», – підсумував т.в.о. Держрибагентства Ігор Клименок.

Під час засідання також обговорено питання розвитку аквакультури, організації нових форм господарювання на великих водоймах України. Громадською радою вирішено і надалі проводити моніторинг за врахуванням Держрибагентством пропозицій та зауважень громадськості, забезпечення прозорості та відкритості своєї діяльності тощо.