Реформування рибного сектору у тісній співпраці з європейськими колегами

Державне агентство меліорації та рибного господарства України 

Керівництво Мінагрополітики та Держрибагентства провели двосторонні онлайн-консультації з представниками Генерального Директорату Європейської комісії з морських справ та рибальства і Європейського агентства з контролю за рибальством.

У ході консультацій заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Віталій Головня поінформував сторону ЄС про останні зміни у рибогосподарській політиці України, зокрема про прийняття ключового для реформування рибної галузі Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення державного регулювання в галузі рибного господарства, збереження та раціонального використання водних біоресурсів та сфері аквакультури» від 21.03.2023 № 2989-IX, стан опрацювання Державної стратегії розвитку галузі рибного господарства на період до 2030 року та інших нормативно-правових ініціатив, спрямованих на зближення України з ЄС.

Водночас т.в.о. Голови Держрибагентства Ігор Клименок – Igor Klymenok акцентував увагу європейської сторони на поточній роботі Держрибагентства у частині аналізу відповідності рибогосподарського законодавства України та права ЄС, окреслив плани подальших дій у зазначеному напрямі та потреби у допомозі з боку ЄС для пришвидшення євроінтеграційних процесів.

Сторона ЄС привітала результати проведеної Україною роботи та позитивно відзначила заданий українською стороною темп впровадження реформ у галузі рибного господарства. Також представники ЄС повідомили про готовність надавати підтримку Україні в її подальшій інтеграції у правовий простір ЄС та важливість підтримки двостороннього діалогу у процесі виконання положень Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

За результатами заходу сторони домовилися спільно напрацювати план реалізації двостороннього співробітництва, який включатиме питання надання Україні консультативної підтримки та реалізації заходів з обміну досвідом у частині приведення у відповідність законодавства України до права ЄС, виконання рекомендацій ЄС за результатами розгляду запитальника України для набуття статусу кандидата у члени ЄС щодо удосконалення системи управління рибальством, боротьби з ННН-рибальством, організації ринку риби та рибопродукції на основі передового досвіду та найкращих практик ЄС.

Слідкуйте за реформами у сфері рибного господарства, підписавшись на телеграм-канал Держрибагентства https://t.me/dargmeі будете в курсі всіх актуальних подій.