Серія публікацій “Як саме впливає війна на природні ресурси нашої держави?” Атмосферне повітря

Державна екологічна інспекція Південно-Західного округу

Під час війни екологічна ситуація погіршується катастрофічно. Заміновані поля, спалені ліси, забруднені водойми, гинуть тварини і птахи, адже знищується їхнє природне середовище.

Відсьогодні починаємо серію публікацій, в яких розповімо, як саме впливає війна на природні ресурси нашої держави.

Атмосферне повітря

Обстріл об’єктів промисловості та інфраструктури призводять до пожеж, які спричиняють забруднення повітря. Продукти горіння складаються з токсичних газів та твердих частинок. При згоранні нафтопродуктів на промислових підприємствах або нафтобазах небезпеку становлять сажа, сірчана кислота та продукти окислення нафти, які виділяються при згоранні нафтопродуктів.

Під час детонації військових ракет, артилерійських снарядів, мін утворюється низка хімічних сполук: чадний газ (CO), вуглекислий газ (CO2), водяна пара (H2O), бурий газ (NO), закис азоту (N2O), діоксид азоту (NO2), формальдегід (CH2О), пари ціанистої кислоти (HCN), азот (N2), а також велика кількість токсичної органіки.

На сьогодні Державною екологічною інспекцією України зафіксовано, що з початку військової агресії згоріло 703,7 тис тонн нафти, нафтопродуктів та газу; 61,5 тис га лісів та інших насаджень, площа згорілих об’єктів – 1 222,6 тис кв м.

Забруднене повітря не має кордонів. Викиди в атмосферне повітря, що були спричинені воєнною агресією на території України, переносяться, осідають та мають вплив на території інших держав, іноді на відстані в тисячі кілометрів.