Як токуються тетеруки?

ДП “Ліси України”

Тетеруки – унікальні червонокнижні пташки, які на початку XIX ст. були поширені по всій Україні, але згодом винищені на більшій частині території. Зараз їх можна зустріти лише на Поліссі та в Карпатах.

Лісівники зазначають, що зараз відбувається шлюбне пожвавлення птахів – токування.

Токовища розташовані на відкритих місцях, а саме: на полянах, порубках, ділянках полів поблизу. Місця токовищ не змінюються іноді протягом 10 років.

Під час шлюбного періоду самці бігають, розпустивши хвости й вигнувши дугою крила, при зустрічі один з одним завзято б’ються. Незабаром після початку токування з’являються самки, які тримаються у кущах поблизу самців, де і відбувається парування.

Облік тетеруків проводиться щороку. Задля цього будують курені, з яких з 3 години ночі й до 8 ранку за допомогою тепловізорів і відеокамер спостерігають за птахами та їхніми звичками, а також рахують їх. Але цьогоріч в умовах воєнного стану проводиться лише візуальне спостереження.

На жаль, поліські ліси, які розташовані поблизу кордону з агресором, знаходяться в зоні небезпеки. Через постійні обстріли з території рф є ризик, що чисельність червонокнижних тетеруків стане ще меншою. Ми маємо піклуватись про цих унікальних пташок та ні в якому разі не шкодити їм.