Консолідація учасників ринку аквакультури сприятиме її сталому розвитку

Державне агентство меліорації та рибного господарства України 

Ігор Клименок: «Консолідація учасників ринку аквакультури сприятиме її сталому розвитку»

Т.в.о. Голови Держрибагентства Ігор Клименок взяв участь у панельній дискусії «Організації виробників продукції аквакультури», яка проходила в рамках конференції високого рівня TAIEX «Аквакультура як ключовий фактор сталої продовольчої безпеки – Україна, Молдова, Грузія» (15-16 червня, Брюссель).

Зокрема наголосив, що Україна володіє достатнім потенціалом водних ресурсів, має наявний кадровий і науковий потенціал, розроблені вітчизняні біотехнології виробництва продукції аквакультури тощо. Водночас існує низка проблем, які стримують розвиток вітчизняної аквакультури.

Так, наразі в Україні створено близько 7 громадських організацій, асоціацій та спілок, які об’єднують у собі лише незначну кількість з більш ніж 4 000 суб’єктів аквакультури.

Одними з головних причин низької зацікавленості аквакультурних виробників у об’єднанні в рамках організації є відсутність єдиної стратегічної мети та цілей такого об’єднання. Додатковим фактором, який не сприяє утворенню потужних організацій виробників продукції аквакультури є те, що за часів незалежності України не було комплексного стратегічного документа, який би визначав довгострокові орієнтири для забезпечення сталого розвитку рибогосподарського сектору.

Ігор Клименок підкреслив, що з метою вирішення цих проблем, у тісній взаємодії з представниками ЄС наразі Урядом України вже визначено та схвалено Стратегію розвитку галузі рибного господарства України на період до 2030 року. Зокрема визначено цілі та завдання державної політики у напрямі розвитку аквакультури, приведення нормативно-правового регулювання галузі у відповідність із законодавством ЄС та залучення саморегулівних організацій до процесу формування державної політики.

«Реалізація завдань, визначених цією Стратегією, стимулюватиме виробників продукції аквакультури до об’єднання зусиль у побудові ефективної, відкритої та орієнтованої на бізнес системи управління у галузі рибного господарства, що забезпечить сталий розвиток аквакультури в Україні, формування стандартизованого та прозорого ринку риби та рибопродукції за чіткими конкурентними умовами», – підсумував Ігор Клименок.

Більше інформації на телеграмканалі Держрибагентства https://t.me/dargme