Про удосконалення процесу управління меліоративними системами

Державне агентство меліорації та рибного господарства України 

10 червня цього року Верховна Рада України прийняла у першому читанні проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо вдосконалення системи управління об’єктами інженерної інфраструктури меліоративних систем державної власності», що покращить управління інженерною інфраструктурою меліоративних систем, які залишаються у державній власності після створення організацій водокористувачів.

Документ передбачає заміну застарілої системи управління меліоративними системами, яка наразі здійснюється бюджетними організаціями, на управління Операторами – державними некомерційними підприємствами, які зможуть залучати інвестиції для модернізації на відміну від бюджетних організацій.

Таким чином гідротехнічна меліорація з бюджетного тягаря перейде у стан на самоокупності.

Водночас, в документі враховано світовий досвід в частині тарифоутворення, зокрема впровадження двоставкового тарифу (постійна і змінна ставка) на послуги з подачі або відведення води, що стимулює використання енергоефективного насосного обладнання та водозберігаючих технологій при зрошенні.

Це дозволить забезпечити прозоре ціноутворення на послуги зрошення та ефективне використання ресурсів.

У результаті реалізація цього законопроекту дозволить:

  • збільшити площу земель з гідротехнічною меліорацією;
  • зменшити собівартість поливу та осушення земельних ділянок;
  • зменшити ризики припинення подачі/відведення води під час вегетаційного сезону та деградації ґрунтів;
  • знизити втрати води і збільшити економію електроенергії тощо.

Водночас прозора господарська діяльність Операторів об’єктів меліоративних систем відкриє ринкові стимули для раціонального водокористування. А це збільшення врожайності, частки високомаржинальних культур та зайнятості сільського населення.

Очікуємо на винесення цього законопроекту вже невдовзі на друге читання.