Терористичний акт росії на Каховській ГЕС точно відчують усі країни, які мають вихід до наших морів. Але понад усе це відчують наші сусіди – країни Причорноморського регіону.

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України 

На цьому наголосив Міністр Руслан Стрілець під час телефонної розмови з Міністром навколишнього середовища, водних ресурсів та лісів Румунії Мірчою Фечетом.

Руслан Стрілець привітав Міністра Румунії з призначенням на цю посаду та висловив впевненість у продовженні активного діалогу у рамках налагодження дружніх відносин між Україною та Румунією.

«У листопаді 2022 року Україна та Румунія уклали Угоду, яка майже поставив крапку у конфліктному кейсі 2004 року по міждержавних консультаціях у рамках Конвенції Еспо. Розраховую на повну підтримку Румунії у його закритті. У планах – у грудні цього року повністю дійти згоди між нашими країнами у справі щодо будівництва Глибоководного суднового ходу Дунай-Чорне море. Адже Україна вже перейшла на другий етап транскордонних консультацій щодо цього питання та у травні направила Румунії документи з оцінки впливу на довкілля. Наразі очікуємо коментарі та пропозиції від румунських колег», – повідомив Руслан Стрілець.

Міністр висловив сподівання, що Міндовкілля вже найближчим часом спільно з Єврокомісією, румунськими та молдовськими колегами підпише Меморандум про співробітництво у сфері управління басейнами річок Пруту, Сірету та дельти Дунаю.

«Це саме той документ про укладення якого домовився на #СОР15 у Монреалі на зустрічі з Єврокомісаром Віргінююсом Сінкявічусом, Міністеркою навколишнього середовища Молдови Йорданкою-Родікою Йорданов та Державним секретарем міністерства навколишнього середовища, вод і лісів Румунії Іонуцо Соріно Банчу», – зазначив Руслан Стрілець.

Міністр Руслан Стрілець та Міністр Фечет домовилися про постійний обмін інформацією про екологічний стан Чорного моря. Це допоможе Україні фіксувати його забруднення внаслідок теракту. Пан Фечет запевнив, що усі дані моніторингу стану Чорного моря будуть постійно передаватися Україні.

За інформацією Міністра Фечета, наразі Румунія не фіксує забруднення вод Чорного моря поблизу своїх берегів. Проте надалі вони будуть проводити відповідні моніторингові заходи.

Насамкінець Руслан Стрілець подякував пану Фечету за солідарність з Україною і запросив до участі у формуванні та реалізації подальшого плану відновлення наших природоохоронних територій.