Як виростити здорову рибу

Державне агентство меліорації та рибного господарства України 

Покращення стану здоров’я водних мешканців, вирощуваних в аквакультурі, невід’ємно пов’язано із загальним успіхом розвитку аквакультури в Україні.

20 червня 2023 року за участі керівництва Держрибагентства, Іхтіопатологічної лабораторії, науковців, експертів галузі та громадськості відбувся онлайн семінар на тему: «Здоров’я риби в умовах сьогодення», під час якого розглянуто актуальні питання іхтіопатології риб, шляхи та методи покращення їх здоров’я.

«Здоров’я риб є актуальною темою не тільки для України, а і для європейської спільноти. Так, нещодавно, під час конференції TAIEX «Аквакультура як ключовий фактор сталої продовольчої безпеки – Україна, Молдова, Грузія» у Брюсселі, наголошувалося, що проблеми вирощування здорового рибного поголів’я в аквакультурі є нагальними також для багатьох європейських країн. Адже помилки у діагностиці та лікуванні водних біоресурсів можуть коштувати дуже дорого. Тому під егідою Іхтіопатологічної лабораторії Держрибагентства починаємо цикл обміну досвідом і дискусій, з метою напрацювання програми дій та заходів задля позитивних змін у напрямі покращення здоров’я риб», – зазначив т.в.о. Голови Держрибагентства Ігор Клименок – Igor Klymenok.

Учасники заходу обговорили важливість об’єктивної діагностики здоров’я рибних популяцій, наслідки неконтрольованого застосування для лікування препаратів та дезінфекційних засобів. Водночас ознайомилися з біотехнологіями для підвищення ефективності виробництва аквакультури й відновлення екологічного стану водойм, підходами міжнародних організацій до питання антибіотикорезистентності та порівняльними аспектами іхтіопатологічної ситуації у прісноводних водоймах Литви та України.

Презентаційні матеріали семінару:

Необхідність постановки діагнозу. Наслідки неконтрольованого застосування препаратів і дезінфекційних засобів https://griml.com/NMpcm

Хвороби, спільні для людей і тварин, які передаються через рибу та інших гідробіонтів https://griml.com/86s0B

Іхтіопатологічна ситуація у прісноводних водоймах Литви та України – порівняльні аспекти https://griml.com/m8Y2B