Делегація Держрибагентства долучилася до обговорення розвитку аквакультури у регіоні Чорного моря

Як ми вже раніше інформували, минулого тижня представники Держрибагентства взяли участь у міжсесійній зустрічі Науково-консультативного комітету з аквакультури (CAQ) Генеральної Комісії з рибальства у Середземномор’ї, яка відбулася у штаб-квартирі ФАО (м. Рим, Італія).

Під час зустрічі обговорено ключові аспекти розвитку аквакультури у регіоні Чорного моря та визначено пріоритетні напрями подальшої роботи.

Окремо звернуто увагу на подолання негативних наслідків, що виникли у рибному господарстві нашої держави у результаті повномасштабного військового вторгнення рф. Акцентовано, що ГКРС у співпраці з українськими державними органами та зацікавленими сторонами провела оцінку нагальних потреб рибної галузі України та працюватиме на підтримку її відновлення.

Водночас у контексті надання технічної допомоги та співробітництва в галузі аквакультури зазначено, що наразі проводиться підготовча робота для реалізації проектів підтримки українського сектору аквакультури у вигляді постачання рибних кормів, підвищення енергоефективності галузі рибного господарства та закупівлі зарибку для відновлення та розширення діяльності аквакультурних господарств.

У рамках засідання презентовано також наукові проекти у сфері аквакультури, зокрема «АctFast», до якого запрошено приєднатися Україну. Цей проект спрямований на забезпечення сталого розвитку аквакультури з акцентом на кліматично стійку та екологічну діяльність, сприяння впровадженню інновацій і підвищення конкурентоспроможності сектору аквакультури.

Очікується, що реалізація проекту сприятиме утвердженню позиції європейського сектору аквакультури, як глобального еталону стійкості та якості, зменшенню залежності ЄС від імпорту продукції промислового рибальства та створенню нових робочих місць, особливо у сільських та прибережних районах.