ДП “Ліси України” спільно з міжнародними консалтинговими компаніями напрацювали вимоги до стратегії розвитку підприємства.

За словами директора Департаменту розвитку та інвестицій ДП «Ліси України» Віктора Буська, наявність стратегії постійно обговорюється під час зустрічей із міжнародними партнерами та фінансовими донорами України.

«На міжнародній конференції у Лондоні з питань відновлення України (URC 2023) ми знову підіймали питання інвестицій у лісову галузь. Але в черговий раз чуємо відповідь, що корпоративна структура, звітність, інвестиційна програма та ще багато інших складових підприємства мають відповідати міжнародним стандартам та практикам. Як кажуть, підприємство повинно стати «зрозумілим» для західного світу і цей шлях не пройти без допомоги міжнародних консультантів», — пояснює Віктор Бусько.

На необхідності розробки стратегії підприємства неодноразово наголошували й українськи експерти. Сформулювати пріоритети недостатньо, підприємству вкрай необхідна «дорожня карта», яка ґрунтується на аналізі ринку та вивченні міжнародного досвіду.

«Ми направили запити до низки відомих консалтингових компаній, таких як Roland Bergers, McKinsey & Company, Bain & Company, Deloitte Consulting, PWC Consulting, Ernest & Young Consulting Accenture, KPMG, Kearney. Запропонували надати пропозиції, бачення щодо стратегії розвитку «Лісів України». Наголосили на тому, що наша кінцева мета – лісова компанія міжнародного рівня. На основні відповідей консолідувалися та формувалися умови та вимоги до розробників документу», — зазначає Віктор Бусько.

Від розробників стратегії, крім підготовки до подальшої трансформації підприємства (з урахуванням взятого Урядом курсу на корпоратизацію державного сектору») та розробки інвестиційного плану для залучення зовнішнього фінансування, також очікують програму розвитку нових напрямів бізнесу. Як зазначають в Департаменті розвитку та інвестицій, «Ліси України» — це понад 6,53 млн га територій – не лише ліси, але ще й поклади корисних копалин, аграрний сектор та ще багато іншого. Раніше цими напрямами майже не займалися.

Серед ключових вимог до стратегії є і підвищення ефективності операційної діяльності підприємства.

«За перше півріччя роботи «Ліси України» вийшли на рекордний прибуток, який значно перевищує всі показники нереформованої галузі. Виявилося, ми щорічно втрачали мільярди за рахунок непрозорості та неефективності управління. Припускаємо, що це далеко не все. Оптимізація бізнес-процесів, організаційної структури підприємства, на мій погляд, вивільніть ще принаймні декілька мільярдів гривень на рік. Отже, інвестиції у створення стратегії є більш ніж виправданими – витрачаємо копійку, а у підсумку отримуємо гривню. З цим погоджуються всі наші міжнародні партнери», — пояснює Віктор Бусько.