НЕ СТОЇМО НА МІСЦІ: Розвиток природно-заповідного фонду Одеської області у 2022-2023 роках.

Повномасштабне вторгнення рф в Україну завдало значної шкоди природним екосистемам нашої держави України.

Дана ситуація не оминула і південні регіони країни, у тому числі територію Одеської області.

В час, коли через війну гинуть люди, руйнуються житла та економіка держави, може виникати думка про те, що збереження природи зараз не на часі. Однак, наша економіка сильно залежить від цілого спектру матеріальних і нематеріальних благ, які вчені називають екосистемними послугами.

Дані послуги можуть здаватись непомітними у зв’язку з тим, що ми звикли отримувати їх безкоштовно. Для прикладу, всі ми потребуємо чистого повітря, яким нас забезпечують природні екосистеми. Так само вони затримують воду під час сильних дощів, запобігаючи руйнівним повеням, пожежам та пом’якшуючи наслідки посух.

Коли ми втрачаємо природні екосистеми через війну – ми втрачаємо і всі послуги, які отримували безкоштовно від цих екосистем. Як наслідок,  доводиться дорого платити за технології, необхідні для компенсації втрачених послуг, або ще дорожче – втратою здоров’я через погіршення стану довкілля.

Саме тому так важливо знайти місце для відновлення природних екосистем серед пріоритетів відновлення області.

Одним з найбільш ефективних способів забезпечити наше майбутнє із функціональними та процвітаючими екосистемами, є створення нових та розширення існуючих територій та об’єктів природно-заповідного фонду.

Враховуючи вищевикладене, не зважаючи на складнощі введеного правового режиму воєнного стану в Україні, Департаментом екології та природних ресурсів Одеської обласної державної адміністрації проводиться постійна робота з органами державної влади та місцевого самоврядування, землекористувачами та землевласниками щодо розширення мережі територій та об’єктів природно-заповідного фонду Одещини.

На сьогодні природно-заповідний фонд регіону має в своєму складі 128 територій та об’єктів, загальна площа яких становить 166 343,0859 га, а відношення площі природно-заповідного фонду до площі території Одеської області становить 4,99%. 

Протягом 2022 року Департаментом спільно з Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України, органами державної влади та місцевого самоврядування  проведено роботу, за результатами якої:

  • Указом Президента України від 01 січня 2022 року №3/2022 утворено національний природний парк «Куяльницький» загальною площею 10 800,89 га на території Одеського та Березівського районів Одеської області;
  • рішенням Одеської обласної ради від 02.12.2022 №488-VIII розширено територію заповідного урочища місцевого значення «Дністровські плавні» на 757 га на території Білгород-Дністровського району Одеської області.

Це дало змогу розширити мережу природно-заповідного фонду області на 11557,89 га та підвищило відсоток заповідності: з 4,64 % – у 2021 році до 4,99 % – у 2022 році.

У 2023 році Департаментом проводиться робота  щодо створення наступних заповідних об’єктів:

– національного природного парку «Буджацькі степи» на території Болградського району Одеської області;

  • ландшафтного заказника загальнодержавного значення «Озеро Кугурлуй» на території Ізмаїльського району Одеської області
  • ландшафтного заказника місцевого значення «Чигринська балка» на території Березівського району Одеської області орієнтовною площею 678 га.

Створення зазначених заповідних об’єктів дозволить розширити мережу територій та об’єктів природно-заповідного фонду області орієнтовно на 23,9 тис. га та збільшити відсоток заповідності до 5,7%.

В довгостроковій перспективі збільшення площі територій та об’єктів природно-заповідного фонду області стане  важливим фактором забезпечення потреб суспільства нашої країни, враховуючи необхідність післявоєнного відновлення територій, збереження і відновлення генофонду флори і фауни, зокрема рідкісних, зникаючих видів, типових екосистем і біотопів, формування системи полігонів для моніторингу навколишнього природного середовища, адаптації до зміни клімату та його пом’якшення.