Розпочинаємо діалог з виробниками скла та кераміки щодо впровадження найкращих доступних технологій та методів управління

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України 

Про екологічну модернізацію скловиробників та підприємств керамічної промисловості говорили сьогодні під час круглого столу, організованого Міндовкіллям.

“Імплементація Директиви 2010/75/ЄС та проведення реформи запобігання промисловому забрудненню є одним з найважливіших кроків для входження України до Європейського Союзу. Бізнесу не потрібно боятися цих змін, адже вони спрямовані не на те, щоб заважати, а навпаки, щоб розвивати нашу промисловість з урахуванням нових тенденцій і вимог часу. Ми прагнемо у діалозі, спільно виробити найкращі прийнятні підходи, щоб разом слідувати до європейського майбутнього”, – зазначила заступниця Міністра Вікторія Киреєва.

Вікторія Киреєва поінформувала учасників, що Україна отримала статус спостерігача у Севільському процесі, що є важливим політичним та технічним кроком для національної промисловості. Це дозволить вже зараз обмінюватися досвідом і передовою практикою імплементації 75 Директиви ЄС, вивчати процедури складання найкращих доступних технологій та методів управління (НДТМ) та впровадження інтегрованого довкільного дозволу.

Наразі у рамках Севільського процесу відбувається перегляд НДТМ для керамічної галузі. У рамках круглого столу учасникам презентовано формат такої роботи. До відповідної технічної групи Севільського процесу, яка переглядає документ, увійшло 170 експертів. Більшість з них – це представники від країн-членів ЄС. Четверта частина – представники європейської промисловості, а також кілька учасників від громадських організацій.

Також експерти поділилися досвідом впровадження відповідних найкращих доступних технологій та методів управління підприємствами Чеської республіки.

Після опублікування діючих висновків НДТМ чеські підприємства мали 4 роки для їх впровадження. Однак готуючись до нововведень, вживати заходів з модернізації почали набагато раніше – ще до затвердження висновків.

Аналогічно як і український бізнес, чеський також турбували ризики не вкластися у строки, питання відступів та механізмів фінансової підтримки. Однак, як свідчить практика, із 20 скловиробників у Чехії фактично відступ попросили лише 6, всі інші компанії модернізувалися у встановлені терміни.

В Україні ухвалений у першому читанні законопроєкт 6004-д закладає для промисловості значно більший період для переходу на нові технології – майже у 12 років: 4 роки на введення в дію висновків Найкращих доступних технологій та методів управління та можливість відступу до 7 років, щоб модернізуватися та досягти стандартів ЄС.

Під час круглого столу наголошено, що для вироблення спільної зваженої позиції по кожному із НДТМ, який буде впроваджений в Україні, Міндовкіллям створюються окремі Робочі групи для їх ефективного опрацювання. До участі запрошуються представники державних органів, бізнесу, громадськості, науковців та експертів.

Відповідна Робоча група буде створена і для опрацювання перекладених висновків НДТМ щодо виробництва скла та кераміки.

Переклад довідкових документів з НДТМ на українську мову здійснюється за підтримки Проекту «Найкращі доступні технології та методи управління (НДТМ) для України», що виконується GIZ за дорученням Федерального міністерства охорони навколишнього середовища, природи і ядерної безпеки Німеччини.