До уваги суб’єктів господарювання, внесено зміни до Закону України «Про оцінку впливу на довкілля»!

29.07.2023 внесено зміни до Закону України «Про оцінку впливу на довкілля», відповідно до яких тимчасово, на період дії воєнного стану на території України, громадські слухання у процесі громадського обговорення планованої діяльності, яка підлягає оцінці впливу на довкілля, проводяться у режимі відеоконференції.

У зв’язку з цим, у пункті 5 оголошення про початок громадського обговорення звіту з оцінки впливу на довкілля суб’єкт господарювання повинен зазначати інформацію про дату та час проведення громадських слухань та надавати посилання для підключення до відеоконференції.

Посилання для підключення до відеоконференції створюється Департаментом екології та природних ресурсів Одеської обласної державної адміністрації та надається суб’єкту господарювання під час узгодження дати та часу проведення громадських слухань.

Оголошення про початок громадського обговорення звіту з оцінки впливу на довкілля оприлюднюються суб’єктом господарювання відповідно до вимог частини третьої статті 4 Закону України «Про оцінку впливу на довкілля».

Громадські слухання проводяться відповідно до вимог Порядку проведення громадських слухань у процесі оцінки впливу на довкілля, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13.12.2017 № 989, за виключенням того, що вони відбуваються в режимі відеоконференції.

Звертаємо увагу, що з 29.07.2023 розмір плати за проведення громадського обговорення в процесі здійснення оцінки впливу на довкілля обраховується відповідно до наказу Міндовкілля від 03.09.2020 № 117 з урахуванням плати за проведення громадських слухань.

Якщо суб’єктом господарювання укладено договір, в якому вказано розмір плати за проведення громадського обговорення планованої діяльності у формі надання письмових зауважень і пропозицій (у тому числі в електронному вигляді), проте суб’єкт господарювання не завантажив до Єдиного реєстру з оцінки впливу на довкілля звіт з оцінки впливу на довкілля та оголошення про початок громадського обговорення звіту з оцінки впливу на довкілля, а отже не розпочалось громадське обговорення – то у таких випадках може бути укладено додаткову угоду до договору та сплачено різницю між внесеною платою та платою за проведення громадського обговорення згідно наказу Міндовкілля від 03.09.2020 № 117 з урахуванням плати за проведення громадських слухань, або за зверненням суб’єкта господарювання повернено сплачені кошти відповідно до укладеного договору та укладено новий договір з розміром плати за проведення громадського обговорення в процесі здійснення оцінки впливу на довкілля згідно наказу Міндовкілля від 03.09.2020 № 117 з урахуванням плати за проведення громадських слухань.

Контактна особа від Департаменту екології та природних ресурсів Одеської обласної державної адміністрації: Шевченко Наталія Ігорівна – начальник відділу оцінки впливу на довкілля, земельних ресурсів, біоресурсів та заповідної справи, тел. (048) 728-35-05; е-mail: ecolog@odessa.gov.ua.