Життя перемагає: 2500 осетрових риб випущено в Дунай задля відновлення вільноживучих червонокнижних популяцій

18 жовтня 2023 року Департамент екології та природних ресурсів Одеської обласної державної адміністрації прийняв участь у зарибленні осетровими видами риб Соломонового рукава річки Дунай на території Дунайського біосферного заповідника. Випущено 2500 молодих особин стерляді та осетра. Зариблення має не лише прямий природоохоронний характер, але й далеку стратегічну ціль — сприяти відновленню популяції осетрових в Дунаї і забезпечити  моніторинг та охорону їхніх оселищ.

«Осетрові — одні з найцінніших риб нижнього Дунаю. Вони є важливою частиною річкових та морських екосистем, та водночас найвразливішим видом у світі. В час, коли біорізноманіття України щодня потерпає внаслідок російської військової агресії, ця подія є особливо цінною для нас як один із заходів задля збереження українського природного спадку. Риб вирощували в Одеському осетринницькому комплексі, там же відбувалося їх маркування  одним із сучасних та найменш інвазивним методом — за допомогою введення під шкіру спеціального барвника- еластомера блакитного або жовтого кольорів, що дасть змогу відстежувати їх в межах всієї доступної для них акваторії Дунаю та Чорного моря.

Захід відбувся в рамках роботи Всесвітнього фонду природи WWF-Україна, Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Міністерства аграрної політики та продовольства України, Державного агентства розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм України, ТОВ «Одеський осетринницький комплекс» та Дунайського біосферного заповідника.